VESNA BALENOVIĆ: RANKO OSTOJIĆ PODLEGAO KORUPCIJI

Iako ovo nije prvi put da se proziva ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, on uživa medijsku zaštitu EPH kao bivši šef pravne službe i insider Ninoslava Pavića. Kada je ministar Ostojić od tvrtke Mitshubishi prijavljen DORHU i USKOKU,  da je namjestio natječaj te time oštetio državu za 32 milijuna kuna – ministar se se obratio javnosti da nije kriv on, nego Središnji ured za javnu nabavu. Predsjednica udruge “Zviždač” Vesna Balenović komentirala je istovremene nabave 132 službena terenca od strane MUP-a, kojom prilikom je iz proračuna RH preplaćeno i pokušava nestati 31 milijuna kuna.

vesna balenovic

 

BALENOVIČKA IZNOSI IZMEĐU REDOVA DA JE MINISTAR OSTOJIĆ NEZAINTERESIRAN, PUNI CRNI FOND STRANKE I DA JE PODLEGAO KORUPCIJI ŠTO NAM JE REKAO I BRANKO KONDIĆ.

U priopćenju iznosi: “Da je pogrešnih smjerova neizmjerno puno, a za pravdu samo jedan, pokazala je svojim postupkom županica Sisačko-moslavačke županije gđa. Marina Lovrić Merzel. Naime, nakon što je doživjela opću javnu osudu nabavom gotovo pola milijuna kuna vrijednog službenog Audija, županica Lovrić Merzel odlučila je opozvati već zaključeni leasing aranžman. Odlučila je pod pritiskom iziritirane javnosti, skupi Audi ipak zamijeniti nekim drugim automobilom, prikladnijim trenutku u kojem živimo, poput dva puta jeftinijeg Passata, Mazde 6 ili četiri puta jeftinije Škode Octavije. Da se županica Lovrić Merzel iz prve odlučila za automobil prikladniji prilikama u kojima jesmo, danas ne bi morala popiti tu gorku pilulu. Ako smo negodovali zbog skupe nabave, sada ne treba likovati zbog promjene odluke, već je valja pozdraviti. Nije sramota pasti u blato, sramota je u blatu ostati. Županica Lovrić Merzel to jako dobro zna, pa je ipak poslušala poruku javnosti, o kojoj u konačnici ovisi i njezina politička karijera.Bilo bi dobro kad bi i drugi političari iz ovog slučaja izvukli pouku. Prvi koji bi mogao slijediti primjer županice Lovrić Merzel mogao bi biti njezin stranački kolega i ministar Policije Ranko Ostojić i još uvijek na vrijeme odustati od nabave preskupa 132 nova terenca. Ako je mogla Marina Lovrić Merzel, može i Ranko Ostojić.”

MUP je ovih dana u postupku nabave terenaca odbacio Mitsubishi Pajero po cijeni od 315.000 kuna , a prihvatio Toyotu Land Cruiser za 552.727 kuna. Iako je ponuda Toyote za Land Cruiser po jednom terencu skuplja za čak 237.000 kuna ili ukupno za 31 milijun kuna, MUP se odlučuje za skuplju Toyotu. Prema riječima ministra Ostojića Policija s takvom odlukom nije imala ništa. Smatra da je za sve navodno odgovoran Središnji ured za javnu nabavu. Branko Kondić iz LMG Autokuće koja zastupa Mitsubishi tvrdi kako je njemu jasno da je netko namjerno htio ukrasti novac sebi jer obrazloženje nema veze sa zdravom pameću.  Država će skuplje proći jer su tražili da karoserija i šasija budu spojeni vijcima, a kod Pajera su vareni.  Specifikacija je besmislena. No MUP-u se Pajero nudi za 315.000, a Land Cruiser za 552.727 kuna. Iako je Land Cruiser u toj ponudi skuplji za čak 237.000 kuna, MUP ih odabire.  Uvjeti su isti za oba ponuđača: leasing na pet godina, 150.000 kilometara i jamstva. Svi stručnjaci su složni da razlike nema među autima i da bi povoljniji trebao biti jeftiniji. Ovdje je teško povjerovati kako nitko ništa ne zna, i sve bi bilo zataškano da Kondić nije podnio prijavu. Naravno da od prijave neće biti ništa u Republici Hrvatskoj, ali zasigurno djelo ukazuje na korupciju, ne ispitivanje i bahatost u vremenima koja jednostavno nisu za raskalašenost financijama i džipovima.

Pripremio Toni Eterović, foto: Privatne

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *