VELIKO OTKRIĆE: UMJETNI MIŠIĆI ĆE UVESTI REVOLUCIJU U ŽIVOT INVALIDA!

Proizvođači vještačkih konaca za ribolov kreirali su nedavno moćne vještačke mišiće (mišićna vlakna) koji mogu pomoći ljudima sa invaliditetom ili se ugraditi u ekstremitete „jakih“ robota.

“U poređenju sa ljudskim mišićima iste težine i dužine, vještački mišići mogu podići 100 puta veću težinu i „proizvesti“ 100 puta veću mehaničku snagu,“ nedavno su izjavili predstavnici jednog međunarodnog istražiteljskog tima.

U vještačke mišiće visoke čvrstoće, proizvedene uvijanjem i namotavanjem polimera iz tehnologije za proizvodnju konaca za ribolov ,ugrađena su vlakna koja mogu izdržati 7,1 konjsku snagu po kilogramu. To je otprilike ista mehanička snaga kao kod mlaznoga motora, piše u izvješću jedne studije.

640-muscle-chain

Promjenom temperature vlakna, mijenja se i snaga mišića, a ove promjene mogu biti proizvedene na niz načina: električnim signalima, apsorpcijom svjetlosti ili kemijskom reakcijom, izjavili su znanstvenici.

„Mogućnosti primjene ovih mišića proizvedenih od polimera zaista su ogromne“, izjavio je autor studije Ray Baughman, direktor Instituta za nanotehniku na Univerzitetu Texas u Dallasu. “Nasuprot tome, današnji najnapredniji humanoidni roboti s vještačkim udovima ograničeni su motorima i hidrauličnim sustavima, čija veličina i težina ograničavaju spretnost.“

ray_baughman2

Uz pružanje neverojatne snage robotima i sličnim strojevima, ovi vještački mišići mogu se koristiti za poboljšanje sposobnosti i fino kretanje minimalno invazivne robotske mikrokirurgije, ističu istražitelji. Pored toga, oni bi se u budućnosti mogli koristiti za napajanje minijaturnih „laboratorija na čipu“ i prenositi osjećaj dodira sa senzora na robotsku ruku, slično kao kod ljudske ruke.

S. Martić ( izvor: Science Magazine )