Usvajanje budžeta za 2012. godinu u BiH.

Iako je sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na kojoj bi poslanici trebali razmatrati Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2011. godinu, trebala početi danas u 18 sati to se nije dogodilo jer je Kolegij oba doma PS BiH prekinuo svoju sjednicu i proglasio polusatnu pauzu.

Poslanica Stranke za BiH Azra Hadžiahmetović kazala je da poslanici koji ne učestvuju u radu Kolegija, među kojima su i poslanici Stranke za BiH, nisu obavješteni o pomijeranju termina sjednice Predstavničkog doma PSBiH.

Poslanici su danas dobili materijal koji je trebao poslužiti za raspravu i usvajanje budžeta za 2011. godinu, a taj dokument je praćen pismom predsjedavjućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića iz kojeg se vidi, kako kaže Hadžiahmetović, da nije ispoštovana procedura koja je trebala dovesti do usvajanja budžeta.

– Ovlašteni predlagač budžeta je Predsjedništvo BiH, a ne predsjedavajući Predsjedništva BiH, podsjeća Hadžiahmetović i naglašava da sjednica Vijeća ministara BiH na kojoj bi ovaj dokument bio utvrđen.

Državni parlament trebao bi večeras usvojiti budžet za 2011. godinu kako bi se mogla donijeti odluka o privremenom finansiranju te da se ne bi ugrozilo finanisranje svih državnih, ali i entitetskih i kantonalnih institucija u 2012. godini.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je inače četiri puta ove godine usvajalo odluku o privremenom finansiranju državnih institucija jer se bh. političari nisu mogli dogovoriti o donošenju budžeta za 2011. godinu.

Sjednica je još uvijek u tijeku i konačan ishod će se znati do kraja noći o čemu čemo vas izvjestiti kad saznamo više informacija,nadajući se pozitivnom ishodu zasjedanja.

 

Uredio: Dino Ćurić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *