URAGAN SANDY KAO FILM KATASTROFE

Preko 20 mrtvih je za sada. Barack Obama najavio je izvanredno stanje, a New York je poplavljen, srušenih kuća, stabala, mostova, vozila, potopljenih trajekata, metroi su poplavljeni, plivaju morski pasi po ulici. Ulice New Yorka i New Jerseyja kao u filmu katastrofe, šteta se procjenjuje na desetke milijardi dolara.

U ovom trenu 60 milijuna Amerikanaca nalazi se na putanji do sada najšireg uragana koji je ikada pogodio SAD. Zatvorene su škole, trgovine, podzemna željeznica pa čak i njujorška burza. Zbog Sandy je evakuirana bolnica u New Yorku (NYU Langone Medical Center) u kojoj je bilo oko 200 pacijenata, javlja CNN. Bez struje je ostalo 7 milijuna stanovnika.

Prva žrtva superoluje Sandy, javlja CNN je 30-godišnji muškarac iz Queensa na kojega je palo stablo. Na Karibima je živote u superoluji izgubilo 69 osoba, piše Huffington Post.Vjetar je na trenutke puhao brzinom od oko 136 km/h, javio je američki Nacionalni centar za uragane. Razina vode u Battaery Parku na Manhattanu je gotovo 4 metra što je za gotovo 1 metar više od do sada najviše razine iz 1960. godine, javlja CNN.

Uragan Sandy je oko ponoći, prema našem vremenu, prekvalificiran u postropsku oluju. Klasifikacija postropskim ciklonom znači da Sandy i dalje ima snagu uragana, ali je izgubila ostale karakteristike tropske oluje. Naime, Sandy se na putu prema kopnu spojila s hladnom frontom sa zapada i pretvorila je u superoluju, monstruozni hibrid koji sa sobom nosi obilnu kišu i snijeg u unutrašnjosti.

S orkanskim vjetrovima koji se protežu 280 km od njegova središta, Sandy je najširi uragan koji je ikada prijetio SAD-u. Izbačen je i tanker na ulicu New Yorka, ljudi su u panici a 911 je zatrpan pozivima 500% nego inače. Izgorjelo je  najmanje 50 kući i zgrada. Sve izgleda na ratnu zonu.

Pripremio Toni Eterović uz Reuters, AFP, ABC, NYTimes

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *