UHIĆEN NAJMOĆNIJI BANKAR SRBIJE

Uhićen je predsjednik Izvršnog odbora Univerzal banke Dragan Tomićzastupnik SNS i član Glavnog odbora Srpske napredne stranke. Također tijekom opsežne istrage o sumnjivim kreditima i bankarskom kriminalu, privedeni su i svi članovi izvršnog odbora Nevena Belić, Dragoljub Perišić, Ljiljana Stojanović i Milovan Puzović

universal-bank

Stranački kolega i vicepremijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u šoku: “Ovo je teška stvar koju sam čuo jer se radi o poslaniku SNS, kaže vicepremijer. Ali nadležni organi imaju obavezu da rade svoje posao u skladu sa zakonom a ne u skladu sa partijskom knjižicom, partijskom pripadnošću i ličnim prijateljstvom. To je veoma važna poruka za sve ljude. O tome sam razgovarao i danas u Kolubari jer sam čuo pritužbe na račun pojedinih ljudi, ne čelnih, koji su takođe iz SNS.” rekao je Vučić. Prema riječima Vučića, lanac državnog kriminala – zajednička umiješanost političara i pojedinih tajkuna – toliko je “bezobzirno i bezobrazno” bila umrežena da se to mora prekinuti. Optužio je još četiri banke da su napravile veliku štetu Srbiji i da će izgubljene milijarde morati naplatiti od pet tajkuna. (mislio je na nekoga) “Mora da se prekine sa bolesnim, bezobrazno-bezobzirnim lažnim biznisom – u kojem uzimate od banaka, platit ćete kamatu šest mjeseci, računajući da glavnicu nećete nikada, za to platite kojekom u toj banci, kojekom od političara i onda ste riješili sve probleme. E tako ne može, ova država to ne može da podnese.” rekao je Vučić. “Meni je danas loše i težak mi je dan ali Srbija od toga mora da se izliječi.“, istakao je Vučić.

Srbija je pozitivno iznenadila EU, svijet i građane Srbije.

Tomić je sa još nekoliko suučesnika osumnjičen da je bez pozitivnog mišljenja Odjeljenja za procjenu boniteta banke izdao nenaplative i rizične plasmane kredita za više poduzeća. Njemu i suučesnicima stavlja se na teret da su oštetili banku za 5 miliona eura i to preko Veterinarskog zavoda za 2,5 milijuna i za isto toliko preko Interkomerca. Narodna banka Srbije je 31. 01. oduzela dozvolu za rad “Unverzal banci”. Privredni sud u Beogradu pokrenuo je u ponedjeljak 03. 02 stečajni postupak nad ovom bankom.

Udarno tim