TROJANSKI KONJ UBIJA TUMORE

Eksperimentalna terapija nazvana ‘Trojanski konj’ uspjela je u potpunosti eliminirati rak prostate kod miševa, laboratoriju University of Sheffield – predstavljeno u novom broju časopisa Cancer Research.Trojanski konj podmuklo ubacuje viruse koji “razjedaju” tumorne stanice.

prof. dr. Claire Lewis sa University of Sheffield

U svim svjetskim znanstvenim institutima je utrka za otkrićima lijekova za rak, HIV i brojnih  neizlječivih bolesti. Novom tehnikom liječenja tumora, britanski tim je u bijela krvna zrnca obrambenog sistema pokusnih životinja sakrio viruse koji ubijaju ćelije raka i ‘prokrijumčario’ ih u tkivo tumora. Istraživanje, je pokazalo da su se virusi, kada su jednom ušli u tumore, razmnožili i u desecima tisuća napali tumorske ćelije. Voditeljica tima prof. dr. Claire Lewis s University of Sheffield objasnila je kako metoda Trojanski konj uskoro treba biti izvedena na ljudima, budući da neke tehnike nisu jednako efikasne u ljudskom organizmu kao u miševima.  Korištenje virusa za uništavanje tumora važno je novo područje u liječenju raka, no jedan od izazova je kako ubaciti dovoljno virusa duboko u središte tumora gdje mogu izazvati štetu. Nakon kemoterapije i zračenja u tkivima nastaju oštećenja. Ona uzrokuju porast broja bijelih krvnih ćelija koje preplavljuju oštećena područja u nastojanju da ih poprave. “Mi jašemo na tom vjetru kako bismo naveli što više bijelih krvnih ćelija da u središte tumora izruče viruse.”, rekla je prof. Lewis.

Njen je tim uzeo uzorke krvi i iz njih ekstrahirao makrofage, vrstu leukocitnih ćelija čija je osnovna zadaća čišćenje organizma od otpadnih materija i borba protiv stranih materija. Pomiješali su ih s virusima koji poput HIV-a, izbjegavaju napade i postaju putnici u bijelim krvnim ćelijama. Ova mješavina ubrizgana je miševima dva dana nakon što su prošli kemoterapiju. Svaka od bijelih krvnih ćelija sadržavala je samo nekoliko virusa. Međutim, kada su makrofagi ušli u tumore, virusi su se počeli razmnožavati. Nakon 12 sati bijela krvna zrnca su eksplodirala, te je svako izbacilo oko 10.000 virusa koji su nastavili inficirati i ubijati ćelije tumora. Na kraju 40-dnevne studije svi miševi koji su prošli trojansku terapiju bili su zdravi i nisu pokazivali nikakve znakove raka. Kod životinja iz kontrolne grupe rak se proširio i oni su uginuli.  Profesorica Lewis kaže da je terapija u potpunosti uništila tumore i onemogućila njihov povratak. Ako se tehnika potvrdi na ljudima, označit će veliku prekretnicu u liječenju raka prostate i drugih malignih bolesti.

Udarno /CR

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *