TRAČ NORMALIZIRA I JAČA MORAL ZAJEDNICE

Tko, što, kako, za koga, zbog koga? Znatiželja je jednostavno u ljudskoj prirodi. Ako nas zanima ima li na Marsu vode i što su dinosauri jeli, naravno da nas zanima i s kim nam susjed spava. Televizija, novine i internet pogotovo, prepuni su detalja iz života slavnih. Iako se možda čini da je trač proizvod našeg doba, to je velika zabluda, jer ogovaranje postoji otkad je i ljudskog roda. Pa tako čak i Plutarh u Aleksandrovom životu priznaje da nije ravnodušan na rekla-kazala glasine, dok su se antički povjesničari Tacit i Svetonije pokazali kao odlični poznavatelji seksualnih apetita i navika rimskih imperatora.

Trac

Svi smo ”žrtve” ogovaranja, gotovo svakodnevno. No, samo je jedna stvar gora od ogovaranja – ne biti ogovaran, rekao bi Oscar Wilde. Trač je jedan od najstarijih i najčešćih (još i danas) načina širenja vijesti, ali ga prati i glas da su informacije koje sadrži često izmišljene ili preuveličane. U malim izoliranim zajednicama, trač je i danas jedna forma kontrole, glavno sredstvo za prenošenje informacija i bič za one koji prekrše pravila. Sveprisutan i rado čitan, trač je postao predmet akademskih izučavanja. Iako strogo osuđivan i od strane kršćanstva, islama i judaizma, traču nikad ništa i nitko nije mogao stati na kraj. Psiholozi, sociolozi i antropolozi se inače slažu da je zabadanje nosa u tuđi život karakteristično za sve, kako za pripadnike primitivnih zajednica, tako i za stanovnike razvijenih zemalja. Za to postoje i dobri razlozi, tvrde znanstvenici. Tako trač normalizira i jača moral zajednice, čuva i gradi osjećaj zajedništva među ljudima koji dijele interese i informacije, zabavlja i zbližava sudionike trač-partije, utječe na razvoj različitih tipova priča – anegdote, legende, pripovijetke, te također gradi strukturu socijalne odgovornosti.

Trac2

Trač se isto tako može smatrati jednim od ”alata za sparivanje”, jer omogućuje ženama da odaberu društveno poželjne muškarce, da usporede bilješke i utvrde koji su muškarci bolji. No, trač ima i svoju tamnu stranu – može biti sredstvo pasivne agresije, oružje kojim se nekog može izolirati i nauditi mu.

Razapinjanje slavnih, zahvaljujući vječnoj potrebi za zabadanjem nosa u tuđa govna (pardon!), postao je glavni izvor zarade za većinu medija. No, ipak prednost pred prepričavanjem dogodovština zvijezda još uvijek imaju naši poznanici, susjedi, bivši i sadašnji ”prijatelji” i naravno naši nadređeni, koji su najčešće na tapeti. Ogovaranje, kažu znanstvenici, predstavlja i jasnu ekspresiju društvene hijerarhije.

Ljudi se većinom počnu baviti tuđim životom iz nezadovoljstva vlastitim, jer tako ispunjavaju prazninu, “ubiju” dosadu i skreću pažnju sa svojih problema i grešaka, ali se isto tako rješavaju stresa nagomilanog zbog niza frustracija.