TKO IMA NOVCA IMA I SLOBODU! PRIPUZ I LACO PUŠTENI A BANDIĆ NARODNI HEROJ!

Trojica uhićenih u aferi Agram Petar Pripuz, Miro Laco i Ivan Markus tijekom poslijepodneva će izaći uz zatvora u Remetincu, jer su njihovi odvjetnici sucu istrage donijeli potvrde o uplaćenim jamčevinama uz koje im je odobrena obrana sa slobode. Pred sucem istrage Zdenkom Posavcem čiju je odluku o jamčevinama, nakon žalbe Uskoka, potvrdilo izvanraspravno vijeće Županijskog suca Pripuz, Laco i Markus dali su i obećanje da na slobodi neće ometati vođenje kaznenog postupka utjecajem na svjedoke ili dokaze, odnosno da neće ponoviti nedjelo.

uskok_rjesenje_bandic
U HRVATSKOJ ĆE BANDIĆ POSTATI NARODNI HEROJ NAKON PRITVORA, IAKO NE SMIJE POKAZATI KOLIKO IMA NOVCA.

Također, izvanraspravno vijeće je iz “procesnih razloga” ukinulo rješenje o određivanju istražnog zatvora gradonačelniku Milanu Bandiću i ostalim osumnjičenicima, no to ne znači da će i oni izaći iz Remetinca, jer je novo ročište na kojem će sudac istrage ponovno odlučivati o istražnom zatvoru zakazano za ponedjeljak. Sudac Posavec prošlog je tjedna odredio istražni zatvor svim osumnjičenicima za koje je Uskok to zatražio. No, prihvatio je Pripuzovu jamčevinu od 7,75 milijuna kuna, dok je pročelniku Bandićeva ureda Laci i direktoru Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Markusu odobrio da se sa slobode mogu braniti uz polog od 100 tisuća kuna.

Očekuje se da će na novom ročištu u ponedjeljak, na koje će iz Remetinca biti doveden i Bandić, još neki suosumnjičenici ponuditi jamčevinu. Do sada je tu mogućnost najavio odvjetnik predsjednika uprave Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića, koji je jučer potvrdio da je njegov branjenik, uz jamčevinu od 2,4 milijuna kuna ponudio i ostavku na svoju dužnost, kako bi se otklonila mogućnost ponavljanja djela. Iz istog je razloga ranije ostavke na sve funkcije u tvrtkama u kojima ima vlasnički udio podnio i Pripuz.

Za razliku od njih glavni osumnjičenik Bandić, kojega Uskok tereti kao poveznicu među svim sudionicima afere Agram, ranije je najavio da ne planira podnijeti ostavku, a njegov je odvjetnik izjavio da nisu razmišljali o jamčevini.

Uz Bandića, Ljubičića i trojicu kojima je prihvaćeno jamstvo u Remetincu su završili i gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat, direktor ZET-a Ivan Tolić, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, direktor Čistoće Miljenko Benko, direktor građevinske tvrtke Bramgrad projekt Branko Mihaljević, pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum te glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović.

Najavljena blokada imovine

Istragom je obuhvaćeno ukupno šesnaest osoba i dvije tvrtke, a pritvor nije zatražen ni određen za dvije Bandićeve suradnice Ines Bravić i Koraljku Rožanković Uremović, kao ni za voditelja Holdingove podružnice za upravljanje sportskim objektima Dragutina Kosića te direktora Plinare Antu Dodiga. Tužiteljstvo najavljuje blokadu imovine i ispitivanje najmanje 270 svjedoka tijekom istrage, što može potrajati mjesecima. U svim navodnim Bandićevim nedjelima, gradonačelnika se sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, osim u slučaju povezanim s predsjedničkom izbornom kampanjom gdje je zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon izbora 2010. navodno oštetio i Državni proračun. Ukupnu ‘štetu’ tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna.

Hina, T.E.