ŠOK: NOVO ISTRAŽIVANJE O DEBLJINI OTKRILO NOVE SASTOJKE KOJI NE DEBLJAJU

Sexy hrana

Jogurt, bilo da se radi o punomasnom ili o light verziji te bademi u razumnim količinama kao i obroci bez stresa sprečavaju prekomjernu težinu, pokazuju studije predstavljene na Europskom kongresu o borbi protiv pretilosti koji se održava od 28. do 31. 05. u Sofiji.

Osobe koje jedu jogurt dva puta dnevno manje su izložene riziku od debljine, kažu znanstvenici u španjolskoj studiji. Te rezultati potvrđuje i bugarska studija.

Neki prozvodi u ‘light’ verziji imaju više kalorija od onih uobičajenih zbog veće količine šećera, upozorava Institut za pretilost u Rotherhamu u Velikoj Britaniji.

Španjolski znanstvenici sa sveučilišta u Navarri preporučuju kombinaciju mediteranskog načina prehrane s konzumacijom jogurta.

Također se preporučuju bademi u količini od 43 grama dnevno umjesto drugih grickalica i slatkiša za međuobroke.

Dobar učinak konzumacije zelenog čaja potvrdila je nizozemska studija, a ponovno je blagotvornom proglašena i umjerena konzumacija vina uz obrok.

Znanstvenici također preporučuju roditeljima da se ne svađaju pred djecom, pogotovo ne za vrijeme obroka. Stres koji djeca doživljavaju u takvim situacijama dovodi do prekomjerne težine i pretilosti.

Osim toga, djeca koja u miru zajedno s roditeljima doručkuju i večeraju manje su izložena prekomjernoj težini od one koja jednu sama.