RUSI NAPRAVILI REVOLUCIONARNE PROTEZE ZA KIČMENE PRŠLJENOVE!

Ruski znanstvenici u Sibiru stvorili su jedinstvene proteze za kičmene pršljenove – radi se o keramičkim protezama, koje su po svojoj građi identične koštanom tkivu.

20141208111130_277341

Znanstvenici Sveučilišta Tomsk i Instituta za fiziku čvrstoće i poznavanje materijala napravili su implatant koji urasta u koštano tkivo, a organizam pacijenta ga ne odbacuje.

Danas se u medicini većinom koriste metalne proteze koje ne odgovaraju u potpunosti ljudskom organizmu. Često nastaju komplikacije i upalni procesi, koji zahtijevaju dodatno liječenje i ponovne operacije. Ruski “know-how” omogućava izbjegavanje ovih neprijatnosti.

Nova, keramička proteza ima poroznu strukturu i faktore rasta koji poboljšavaju regeneraciju koštanog tkiva prilikom urastanja.

Zahvaljujući tomu što je prema građi bliska kostima, ona ne izaziva nikakve postoperacijske komplikacije i infekcije, pa samim tim nema potrebe za operacijama radi vađenja implantanta ili njegove zamjene.

Ove proteze pokrivaju se specijalnim liječničkim preparatima koji olakšavaju ugradnju u organizam.

Eksperimenti dokazuju efikasnost tehnologije, pa su najavljeni prvi prototipi “cageova” – umjetnih kičmenih pršljena.

Znanstvenici, za sada, nisu spremni točno kazati kad će se nove proteze pojaviti u redovitoj liječničkoj proceduri, ali ističu kako će sva potrebna ispitivanja biti završena u najskorijoj budućnosti, prenosi Glas Rusije.

S. Martić ( foto: ilustracija )