PUSIĆKA ZAŠTITILA GRAĐANE OD HARAČA

Već nekoliko dana vlada Zorana Milanovića je šokirana preokretom podpredsjednice Vesne Pusić. Kukuriku vlast je u krizi, a HNS je dao misliti SDP-u. Vesna Pusić je iznenadila sve građane, ustrašene od harača ministra financija Slavka Linića. Pusićka je protiv poreza na nekretnine.

“Građani će shvatiti da će više plaćati samo bogati i da su to one promjene koje nam trebaju.” – tvrdi ministar Linić. U prvoj fazi UKIDANJE komunalne naknade i UKIDANJE poreza na kuće za odmor. UKIDANJE opterećujućih poreza i drugih parafiskalnih davanja. Uvođenje poreznih OSLOBOĐENJA i poreznih OLAKŠICA. Načelo pravednosti: Uvode se olakšice za trajno stanovanje od 88% do 95% (ovisno o odluci lokalne samouprave) i olakšice na drugu nekretninu za povremeno stanovanje (vikendice, apartmani) od 70% do 85%. Tek na treću nekretninu NEMA olakšica i plaća se porez na nekretnine po stopi od 1,5%. Porez na nekretnine = lokalni prihod, naknada za pružene lokalne usluge. Ministar Linić: “U javnosti netočne i krive informacije. Raspravljalo se o zakonu koji nitko nije vidio. Dosadašnje oporezivanje bilo je nepravedno. Novo oporezivanje pravednije – prema vrijednosti nekretnine i sposobnosti plaćanja vlasnika.” Nakon što je ministar Slavko Linić sve ovo na FB zidu Vlade RH iznio, građani su pisali da će se iseliti iz države, jer ih uskoro čeka porez na zrak.

“Taj porez je štetan za investicijsku klimu u Hrvatskoj i protiv sam, no nema svađe, već sam prije izvijstila premiejra da sam protiv poreza na nekretnine.” – Vesna Pusić

Potpredsjednica Vlade i HNS-a Vesna Pusić izjavila je kako je HNS protiv donošenja zakona o porezu na nekretnine, jer smatra da bi bio štetan za investicijsko ozračje u Hrvatskoj. Tvrdi da nema preokreta, jer je od početka protiv tog poreza. U došaptavanju Linića sa ekipom čulo se, koji joj je k… Pusićka je izjavila: “To je tema o kojoj sam, dosta razgovarala s premijerom prije nego je počela ova javna rasprava, jer je moje stajalište i stajalište stranke da je to štetan porez za investicijsku klimu u Hrvatskoj. U uvjetima u kojima nam je važno stvarati pozitivnu investicijsku klimu on ima obrnut efekt i oduzima direktne prihode lokalnoj samoupravi”, rekla je Pusićka. “Došli smo do zaključka da još treba razgovarati, da ćemo vidjeti, da ni premijer Milanović nije 100 posto siguran  da je to najbolja ideja. I onda se pojavio stav u javnosti da je to gotova stvar.”, rekla je Pusić novinarima, koja je osporila krizu u Vladajućoj koaliciji.

Tajda Radovniković, fotto Vlada rh

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *