PRVE PRESUDE ZA HYPO GROUP – ZATVORI

Kako doznajemo tek je počelo u Austriji. U tijeku su posebne HYPO istrage u Austriji, Sloveniji, Mađarskoj, Bugarskoj, Ukraini, Hrvatskoj, Srbiji, BIH i Crnoj Gori. Predmet istraga su utjecajni tajkuni, političari, bankari, konzuli i odvjetnici. Europol se sjedinio u jednom – HYPO BANK GROUP bila je jedna od najvećih praonica novca na Balkanu i šire.

PRVE PRESUDE U AUSTRIJI SVEUKUPNO 16 GODINA ZATVORA, SANADEROV PRIJATELJ KULTERER 3.5 GODINE ZATVORA

Austrijski sud u Klagenfurtu na temelju dokaza donio je prve presude za kriminal u aferi Hypo. Krivima su proglašena četvorica bivših čelnika banke. Bivši predsjednik Uprave Wolfgang Kulterer osuđen je na 3.5 godine zatvora, a član Uprave Günter Striedinger na 4 godine zatvora. Odvjetnik banke Gerard Kucher dobio je 4 godine zatvora, a porezni savjetnik Hermann Gabirel 4.5 godine zatvora. Obrana je najavila žalbu, a i tužiteljstvo tražeći veću kaznu. Osuđenici su počinili su pronevjere, izvršili makinacije, zlouporabili svoj položaj i prekršili austrijske bankarske zakone. Ovo je samo jedan od presuda u Austriji jer se vodi još nekoliko istraga i postupaka gdje se Kulterera i Striedingere ozbiljno istražuje. Također istaknuto ime koje je predmet tužiteljstva je i lihtenštajnski odvjetnik Gerold Hoop. Na ime njegova odvjetničkog ureda registrirano je 35 poduzeća povezanih s Hypom Alpe-Adria grupom. Također među ključnim osobama u aferama spominju se i bivši Hrvatski premijer Ivo Sanader zajedno sa umirovljenim generalom Vladimirom Zagorcem.

Austrijska obavještajna služba smatra da je Ivo Sanader zajedno sa Koruškim guvernerom Jörgeom Haiderom osnovao Hrvatskim novcem od emigracije koji su plaćali oslobođenje Hrvatske Hypo Banku. Vezao je nekoliko utjecajnih svećenika i HDZ-ovaca sa Austrijskim managerima da budu link do banke koja će službeno djelovati iz pravne Austrije, sa jednim vlasnicima na papirima a drugim nedokazivim vlasnicima u realnosti. To je jako teško dokazati jer je i Haider poginuo u misterioznoj prometnoj nesreći za koju su Austrijanci uvjerenja da je namještena.

Hypo Alpe-Adria-Bank poznata pod imenom “Hajder banka” koju se sumnjiči za organizirani kriminal pranja novca na području Balkana (na slici Kulterer i pokojni Haider intimusi Sanadera)

Zbog izuzetno fašističkih stavova Hajdera i fašističke stranke koja je stalno pobjeđivala u pokrajini Koruškoj, smatralo se da ga je MOSSAD likvidirao ali se nedugo nakon smrti Hajdera pojavio njegov ljubavnik koji je bacio novo svjetlo na život neonacista Hajdera. Krim policija je utvrdila da se pijan vraćao iz gay kluba a sve slike su obišle svijet. Prometna policija mogla je utvrditi da se radilo o teškoj prometnoj nesreći, no teoretičari zavjera su tvrdili da je kriv ili Mossad ili Hrvatska mafija naručena od Ive Sanadera da zauvijek ušutka Hajdera koji bi svojim budućim svjedočenjima mogao mnoge strpati u zatvor. Neki su čak tvrdili da je u interesu Austrijske vlade da istina ne izađe na vidjelo, jer bi bilo porazno otkriti da je temljni kapital HYPO zapravo Hrvatski oprani novac.

Nakon austrijske službene istrage krenulo je u Sloveniji val uhićenja vezanih za aferu HYPO. Nacionalni istražni ured (NPU), specijalni odjel policije za istraživanje gospodarskog kriminala i korupcije, potvrdio je da se istrage vode na području policijskih uprava Ljubljana i Krško. Zbog sumnji u financijske malverzacije slovenskih podružnica Hypo banke i Hypo leasinga, policija je pretražila je dvadesetak kuća i prema pisanju slovenskih medija, privela deset osoba za koje se sumnja da su umiješani u malverzacije. Dvije osobe su puštene, nad ostalima je otvorena istraga. Uhićen je i pod istragom bivši generalni direktor Hypo Leasinga Andrej Potočnik, kao i bivši predsjednik uprave Hypo Alpe Adria za Sloveniju Anton Romih. Također  je uhićen direktor Hypo Leasinga Aleksandar Skubic koji je predmet istrage.Imena polcija nije htjela potvrditi ali podaci cure.

MREŽA HYPO

Skupina Hypo u Sloveniji je počela poslovati 1994. na području leasinga a danas kontrolira trećinu leasing tržišta u zemlji. Deveta je po veličini banka u Sloveniji, pet posto tržišnog udjela, 49.000 klijenata bilancom od 2,33 milijarde eura. U Hrvatskoj će uvod u postupak biti Ivo Sanader, Ivan Jakovčić, Vladimir Zagorec, Hrvoje Petrač, Ninoslav Pavić, Tomislav Karamarko, pa će se istraga spuštati na niže prema ocjenama istržnog povjerenstva iz  Koruškog parlamenta Rolfa Holuba i Petera Pilza.

Pripremio Toni Eterović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *