PALESTINA PRIZNATA

Brat i sestra, Izrael i Palestina vode krvave ratove desetljećima, usprkos sve većem građanstvu koje želi mir. Židovi su proganjani i opljačkani diljem svijeta, još od prije Krista, a rane su se pretvorile u gnjev. Suživot je iznimno potreban, jer Palestina kao i Izrael imaju povijest na istom teritoriju.

Unatoč terorističkim frakcijama, Izrael može osvojiti srce jedino velikim srcem, a ne novcem niti oružjem. Poznavajući brojne Židovske ličnosti, teško mi pada da su ih rane, pretvorile u progonitelje. Mržnja na mržnju nema produkt.

Opća skupština UN-a većinom je priznala suverenu državu Palestine, nakon što je palestinski predsjednik Mahmud Abas pozvao UN “da izda ‘rodni list’ za Palestinu. Pobjeda Palestinaca u UN-u bila je pobjeda svjetske demokracije a diplomatski udarac SAD i Izraelu koje je tek nekoliko država podržalo u glasanju protiv rezolucije kojom se Palestini priznaje status promatračke države nečlanice UN-a. Osim SAD-a i Izraela protiv rezolucije glasale su Češka, Canada, Panama, Mikronezija, Maršalsko Otočje, Nauru i Palau. Velika Britanija je pozvala SAD da iskoristi svoj utjecaj kako bi pomogao rješavanju dugotrajnog zastoja u izraelsko-palestinskim pregovorima, a Washington je također pozvao na obnovu izravnih pregovora, prenosi Reuters.

U skupštini koja broji 193 države članice za rezoluciju je glasovalo 138 država, što je čak deset glasova više od dvije trećine potrebne za prijem nove države u članstvo UN-a. Protiv je bilo devet a suzdržana su bila 41 država, među njima i Hrvatska. Tri države nisu sudjelovale u glasovanju koje je održano na 65. godišnjicu usvajanja rezolucije 181 koja je podijelila Palestinu u posebnu izraelsku i arapsku zemlju.Među europskim državama suzdržane su: Njemačka, BiH, Slovačka, Makedonija, Velika Britanija, Rumunjska, Poljska, Nizozemska, Crna Gora, Litva, Estonija, Latvija, Mađarska, Bugarska i Albanija. Među europskim državama koje su glasale za rezoluciju bile su Francuska, Italija, Austrija, Belgija, Finska, Danska, Irska, Island, Norveška, Švedska, Švicarska, Srbija, Španjolska i Ukrajina.
Pripremio Toni Eterović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *