OVE NAMIRNICE SU KANCEROGENE, A JEDEMO IH GOTOVO SVAKI DAN!

Ove namirnice gotovo svakodnevno konzumiramo, za neke čak i mislimo kako su zdrave, a istina je potpuno suprotna.

Čips

Sigurno ste primjetili kako teško odolite a da ne pojedete cijelu vrećicu čipsa kada gricnete jedan komad. Problem je u tome što se spremaju na jako visokim temeperaturama zbog čega dolazi do stvaranja supstance koja se zove akrilamid. Ovaj poznati kancerogen nalazi se i u cigaretama, pomfritu, čipsu…

potato-chip-taste-test_612

Kokice iz mikrovalne

Zvuče bezopasno, ali nisu. Ove kokice pakirane su u vrećice umočene u perfluorooktaničnu kiselinu, supstancu koja se nalazi i na teflonskim tavama. Također, često sadrže dijacetil, poznati pojačivač okusa. Prije dvije godine jedan Amerikanac dobio je na sudu 7,2 milijuna dolara na ime odštete zbog kronične plućne bolesti koju je dobio jedući kokice pripremljene u mikrovalnoj pećnici.

Konzervirana rajčica

Točnije, ovo se odnosi na bilo koji proizvod u konzervi. Konzerve su obično prevučene supstancom koja se zove bisfenol A, ili BPA. Ipak, čak i ako hoćete biti sigurni kako ste izabrali konzervu bez kancerogenih sastojaka, to neće biti moguće, jer ovu supstancu ne stavljaju na površinu kozerve. Rajčica je posebice kritična, jer je u konzervi podložan ovoj materiji.

Conserve

Mesne prerađevine

Postoji mnogo načina spremanja mesa kako bi bilo ukusnije, ali neke kompanije jednostavno pretjeruju u tome. Najgore na listi su viršle, kobasice, slanina… Najveća opasnost je u tome što se prilikom njihove pripreme stavlja veliki broj dodataka. Ni dimljeni proizvodi nisu zdravija opcija.

Gajena riba

Ako želite uživati u zdravoj ribi, držite se podalje od one uzgojene na farmama. Farme riba imaju samo jedan cilj, a to je profit. Često riba ovako gajena ima bezbroj kemikalija, pesticida, antibiotika…

S. Martić ( foto: ilustracija )