OSLOBOĐEN HARADINAJ, KOSOVO SLAVI

Međunarodni kazneni sud u Haagu izrekao je jutros oslobađajuće presude bivšeg kosovskog premijera Ramusha Haradinaja, i dvojicu zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova, Idriza Balaja i Lahija Brahimaja.  Vijeće je zaključilo da nisu krivi ni po jednoj točki optužnice. Brahimaj i Balaj su, također, oslobođeni.

Sudsko vijeće kojim predsjedava Bakone Justice Moloto (Južna Afrika), sa članovima  Burton Hall (Bahami) i Guy Delvoie (Belgija) ustanovilo da je zločina u Jablanici bilo, ali da trojica optuženih za njih nisu odgovorni. Također, navedeno je da nije bilo dokaza ni da je Haradinaj znao za zločine u Jablanici. Naređeno je da se isti puste odmah na slobodu.

Haradinaj i njegovi suradnici Lahi Brahimaj i Idriz Balaj optuženi su kao sudionici udruženog zločinačkog pothvata za zločine, koje su počinile kosovske snage u logoru Jablanici tijekom 1998. nad svojim žrtvama, uglavnom neistomišljenicima OVK ili onima za koje su mislili da su im protivnici. Zatočenici su zlostavljani i izgladnjivani, a neki i ubijeni.

SUDSKO VIJEĆE Bakone Justice Moloto (Južna Afrika), sa članovima  Burton Hall (Bahami) i Guy Delvoie (Belgija)

Prvostupanjsko je vijeće u travnju 2008. oslobodilo istih optužbi Haradinaja i Balaja dok je Brahimaja osudilo na šest godina zatvora. Žalbeno je vijeće nakon toga naredilo djelomično ponavljanje postupka po šest točaka optužnice koje se odnose na ubojstva i zlostavljanja u logoru u Jablanici jer je zaključilo da je suđenje okončano prije nego su saslušana dva svjedoka koja su odbijala dati iskaz. Ponovljeno je suđenje započelo u kolovozu prošle godine, a tužitelji su u završnim riječima tražili da ih se proglasi krivima i osudi na najmanje 20 godina zatvora. Optuženi nisu izvodili obranu jer su smatrali da se nisu imali od čega braniti.

Kosovo slavi, Srbija optužuje, na Kosovu se puca, plače, ispunjen je trg Trg Majke Terezije. Obitelj Haradinaja je u suzama od sreće, sprema se veliki doček.

Pripremio Toni Eterović, fotto ICTY

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *