OPREZNO S PILETINOM, JAJIMA, PROKLIJALIM KRUMPIROM I SVINJETINOM

Naši su preci uglavnom jeli sirove namirnice. Neke od njih najbolje je tako konzumirati, ali pojedine mogu biti opasne po zdravlje ako se ne kuhaju ili izbjegavaju.

egg-fish-beef-chicken

Piletina

Kroz proces obrade do dolaska na police u trgovinama, piletina može biti prepuna najrazličitijih bakterija, a sigurno vam se bar jednom dogodilo da je meso bilo pokvareno, iako je imalo dobar rok trajanja. Neke od tih bakterija izuzetno su opasne i možete završiti na liječenju u bolnici. Bez obzira na način pripreme, piletinu bi trebalo termički obraditi na najmanje 165 stupnjeva.

Jaja

Da, poznato je da sportaši i osobe koje paze na zdravu ishranu jedu sirova jaja, ali to može biti vrlo opasno. Ako se jaja termički ne obrade prije jela, rizik je unos opasnih bakterija, poput salmonele. Kulinarska internet stranica thedailymeal.com piše kako se salmonela pojavljuje na jedno od 30.000 jaja. Inače se nalazi u žumanjcu, pa ga svakako izbjegavajte ako želite jesti sirovo jaje.

Zeleni krumpir

Znate kako krumpir može poprimiti zelenkastu boju? E, pa takva vrsta krompira je opasna po zdravlje, jer sadrži toksični solanin. I male količine mogu izazvati akutnu intoksikaciju koju karakteriziraju : povraćanje, znojenje, grčevi u želucu i crijevima, aritmije srca i glavobolja. Kuhanjem se ne gubi iz krompira, pa je potrebna dodatna opreznost. Solanin je obično skoncentriran u proklijalom krompiru.

Svinjetina

Iako se više ne drži do rigoroznih pravila kako svinjetina mora biti reš pečena kako ne bi bila opasna, nije preporučljiva ni sirova. Najvažniji razlog je trihineloza i pojava pantljičare, odnosno crva koji u digestivnom traktu može narasti i preko jednoga metra. Ova pojava datira još iz dana kada se kod uzgoja svinja nije pazilo gdje lutaju i što jedu. Bez obzira na bolje uvjete uzgoja, nije preporučljivo jesti sirovo meso.

S. Martić ( Foto: ilustracija )