OBEĆANJE NAKON SVEGA: ‘GARANTIRAMO IZLAZAK IZ KRIZE VEĆ OVE GODINE’

radimir cacic_gordan maras_milanovic

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, koji je danas sudjelovao na manifestaciji “Poslovni uzlet” u Jastrebarskom, rekao je novinarima da su se negativni trendovi usporili i da je „izlazak iz recesije pitanje trenutka“.
“Ja vam garantiram da ćemo ove godine izaći iz recesije, uvjeren sam da će se to desiti ove godine i da se ne radi o pretjeranom optimizmu, jer su egzaktni podaci koje dobivamo dokaz tome, sve temeljem pretpostavki koje smo stvorili u prve dvije godine mandata”, izjavio je Maras.
Na edukativnoj i gospodarsko-kulturnoj manifestacija „Poslovni uzlet“ , što je ime cjelogodišnjeg projekta gospodarskog glasila „Poslovni dnevnik“ koji se realizira uz financijsku pomoć Ministarstva poduzetništva i obrta, ministar Maras i ministar zaštite okoliša i prirode Mihail Zmajlović podržali su manifestaciju i obratili se poduzetnicima s optimističnim porukama za konkretne razvojne prilike i poticaje.
Maras projekt „Poslovni uzlet“ smatra uspješnim, jer se samo na prvi skup za Zagrebačku županiju, u Jastrebarskom, javilo 850 poduzetnika na razne radionice, stručna predavanja, te komercijalne i kulturno zabavne sadržaje.
Kazao je da su trendovi u malom i srednjem poduzetništvu i obrtu pozitivni, a investicije prošle godine trideset posto veće nego 2012. u tom segmentu gospodarstva koje zapošljava šezdeset posto svih zaposlenih.
“To je rezultat odrađenog poreznog rasterećenja, ali i činjenice da smo stali iza vas preuzimanjem više rizika za vaš uspjeh, jer je primjerice Hrvatska agencija za malo gospodarstvo izdala 500 jamstava, što je pet puta više nego npr. 2011. godine”, rekao je Maras obraćajući se okupljenim poduzetnicima.
Najavio je dvije važne poticajne novosti – novi ciklus i podršku HABOR-a s novom Upravom i doprinos Poslovno-inovacijske agencije RH koja će dobre i inovativne poduzetničke ideje direktno vezati na Hrvatsku agenciju za malo gospodarstvo i stvoriti projekte dodane vrijednosti.
Maras je očekuje da će se realizirati 800 milijuna eura, odnosno šest milijardi kuna, kredita po kamatnoj stopi od dva do tri posto te je pozvao sve poduzetnike koji imaju valoriziranu ideju, tržište i proizvod, te mogu zaposliti ljude, da se jave jer, kako je kazao: „Tko ima dobru ideju dobit će podršku, bez obzira pozna li koga ili ne i je li nekome ranije stao na žulj ili ne“.
Ministar zaštite okoliša i prirode Mihail Zmajlović poseban je naglasak stavio na tzv. zeleno gospodarstvo. Uz tvrdnju da smo u posljednjih deset godina zakopali na odlagališta vrijednost od pet milijardi kuna, umjesto da se taj otpad kao vrijedna sirovina iskoristila, rekao je da je preduvjet uspješnom gospodarenju otpadom primarna selekcija, reciklaža, a rezultat su i nova radna mjesta.
“Ako mi u Hrvatskoj postignemo samo europski prosjek iskorištavanja otpada, što neće biti lako, postojećih šest tisuća radnih mjesta u gospodarenju otpadom će se u idućih deset godina udvostručiti”, rekao je Zmajlović.
Govoreći o „niskougljičnom razvoju“, tj. projektu obnova obiteljskih kuća i višekatnih stambenih zgrada radi podizanja energetske učinkovitosti, rekao je da je poduzetnička šansa i u nastavku tog projekta, jer se lani obnovilo 2.800 kuća, a za ovu je godinu cilj tri tisuće kuća, za što je već osiguran novac.
‘Ne vjerujem da je premijer lagao’
Ministar poduzetništva Gordan Maras rekao je danas u Jastrebarskom da vjeruje premijeru Zoranu Milanoviću, a ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović kaže kako ne može zamisliti da bi premijer lagao o kreditu za svoju bivšu šogoricu.
“Ja ne vjerujem da je lagao, ne mogu vjerovati neimenovanim izvorima, vjerujem premijeru”, odgovorio je Maras na pitanje novinara “je li moguće da je premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović izašao pred javnost i svjesno lagao da ništa ne zna o spornom kreditu za svoga brata i šogoricu”.
Zmajlović je rekao kako ne može zamisliti da premijer laže, ali da ne može ni komentirati današnje novinske napise o tome, jer ih nije ni pročitao.
Premijer Milanović je u razgovoru za današnji “Jutarnji list” rekao kako nema baš nikakve veze sa slučajem HBOR-ova kredita bivšoj supruzi njegova brata. Istaknuo je kako ne zna posve točno kojim se poslovima njegov brat sada bavi niti bi ikada pomislio iskoristiti svoj politički utjecaj u njegovu korist. “Držim se podalje od toga”, rekao je Milanović u interviewu za “Jutarnji list” u kojem je istaknuo kako je uvjeren da će SDP pobijediti na parlamentarnim izborima s njim kao predsjednikom stranke i Vlade.
Novinari su danas u Jastrebarskom, gdje se održavala manifestacija „Poslovni uzlet“, ministra Marasa pitali i je li izlazak iz politike bivšeg ministra financija Slavka Linića dobro ili loše rješenje, a on je odgovorio kako zna da je to bila Linićeva želja već prije, i 2003. godine nakon gubitka izbora vlade Ivice Račana.
“Znam da je definitivno najavljivao da će nakon ovog mandata otići u političku mirovinu. Slavko Linić je prisutan u hrvatskoj politici 25 godina, puno toga je dao i SDP-u i hrvatskoj Vladi, i ako je to njegova odluka, radi se o zasluženoj mirovini”, rekao je Maras.