NISMO MI HRVATI DA NAS JEBU!

Miran prosvjed u susjednoj Sloveniji  pretvorio se u masovnu tučnjavu i nerede kojima je jedva policija stala u kraj. Preko Facebooka su se organizirali “mirni prosvjedi” u Ljubljani oko 10.000 ljudi nezadovoljnih socijalnom i ekonomskom situacijom u državi.

Prije okupljanja, na telefon smo stupili u kontakt sa građanskom incijativom Ljubljane, pa su nas pitali ima li u Hrvatskoj prosvjeda, nakon što smo rekli da Hrvatski narod može više trpiti, dobili smo izjavu: “E mi nismo Hrvati da nas jebu, danas će biti dar mar, a mogli bi i zapaliti koju zgradu.” – nakon toga je sklopljena slušalica. Nakon nedavnih nasilnih demonstracija u Mariboru protiv gradonačelnika, u glavnom su se gradu dijelili leci s uputama za mirno prosvjedovanje, a mnogi su na skup na Kongresnom trgu, došli noseći ruže. Policija je postavila zaštitne ograde u obližnjoj Šubičevoj ulici, u kojoj se nalazi zgrada parlamenta Slovenije. Oko 18 sati su se čule detonacije petardi, a policija je istovremeno izvijestila da je u obližnjem parku Tivoli pronašla više izrovanih granitnih kocki. Situacija je postala napeta.

Među prosvjednicima se pojavilo stotinu maskiranih u crno osoba koji su prema policiji počeli bacati razne predmete, pirotehnička sredstva i ‘topovske udare’. Stigli su polcijski vodeni topovi i helikopter da smiri situaciju, ali prosvjednici su išli skoro u smrt., kako nam javlja izvor. Čak su se podjelili mirni od divljih koji više ne vide miran način sa Vladom Slovenije. Tučnjava sa policijom bila je neizostavna.

Naš prosvjednik je upao u krug organizatora prosvjeda i pomogao u Slovenskim naporima da ostvare svoje planove, te nam je rekao sljedeće: “Ovo je bila visokoorganizirana skupina koja se dijeli na mirne i agresivne, upoznao sam hijerarhiju, među njima se zna tko vodi koji dio i odrađuje ga do zacrtanih odredbi. Sada su htjeli poručiti Vladi da ne pristaju na kompromis oko socijalnog stanja u zemlji, te namjeravaju uskoro ponoviti mnogo veće ovakve mirne prosvjede”

Policija je napravila živi zid prema zgradi parlamenta te je dobila pojačanje na konjima kako bi lakše pohvatali izgrednike. Neko je vrijeme trajalo naganjanje po ulicama. Ukupno je ranjeno oko 15 policajaca, od kojih dvojica teže, jer su ih prosvjednici pogodili granitnim blokovima u glavu; 11 prosvjednika je ranjeno, a 30 je privedenih.

Pripremio Toni Eterović, fotto: Novice, 24 ur, Delo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *