NASTAVLJA SE SUĐENJE TURKOVIĆU

Nastavljeno suđenje Zijadu Turkoviću

Nezaposleni konobar iznajmio kuću za ubistvo Ajdarija i Tolića, a mislio da se u kući priprema dernek

Svjedoci Edin Džihanić i Nermina Bostandžić su danas svjedočili u nastavku suđenja Zijadu Turkoviću. Svjedok Edin Džihanić koji je nezaposleni konobar iz Sarajeva, rekao je da ga je Sead Dumanjić  zvao da mu učini jednu uslugu nekoliko dana prije ubistva, tj. tražio da mu posudi ključeve od kuće. Edin i njegova tadašnja djevojka Nermina Bostandžić su shvatili tu molbu  kao da se u kući priprema dernek.

U nastavku svjedočenja, Edin Džihanić je rekao da nakon što je Dumanjić uzeo ključeve, on je sa djevojkom Nerminom i prijateljem Esmirom Ferizovićem otišao u Tuzlu gdje su su bili dva dana. Kada su odlučili krenuti nazad, u telefonskom razgovoru Dumanjić mu to nije dozvolio, rekavši da mogu doći u Sarajevo, ali da se nađu u sarajevskom naselju Stup. Prilikom susreta na Stupu, Dumanjić im je rekao da ne smiju prići kući inače će biti ubijeni, ali kao kompenzaciju im je ponudio svoju vikendicu i dao po 50 KM da imaju za potrepštine. Tamo su prema izjavama svjedoka bili dva dana, nakon čega je Dumanjić došao po njih te su se vratili kući.

Edin Džihanić i Nermina Bostandžić su izjavili osjetili jak miris čim su ušlu u kuću, za koji su pretpostavili da su kemikalije od kojih ih je  “zabolila glava”. Nermina Bostandžić je izjavila kako su u kući zatekli katastrofu- razbacan namještaj, raskomadan, samo konstrukcija je ostala, a falilo je i pola ćilima. Dumanjića nisu smjeli ništa da pitaju, te su samo  ironično prokomentirali kako je to morao biti  neki zaje**n dernek. Na šta je Dumanjić odgovorio: “Ne pitaj ništa, ja sam jedva živu glavu izvukao.”, i dao im 1000 franaka kako bi kupili novi namještaj. Svjedoci su izjavili i da su u kući pronašli i malu sjekiru za koju tvrde da ranije nije bila u kući.

Međutim, advokat Zijada Turkovića, Fahrija Karkin je dao prigovor na njihove izjave pred sudom, jer su se razlikovale od onih datih prilikom istrage.

Treći svjedok je bio Nermin Ćišić, koji poznaje  Turkovića 30 godina. Vlasnik je firme u Makedoniji pod nazivom Nermin Trade. Prema njegovom svjedočenju, Turkoviću je rođak dugovao novac, i rečeno mu je da dug isplati u dijelu vlaništva firme, nakon čega je Turković poslao Nermina da istu preuzme.

JEDNO OD SVJEDOČENJA:

Vlasništvo dijela firme je prebačeno supruzi Šejli Turković Jugo. Turković  je tokom ovog svjedočenja rekao kako je znao da će biti krivično gonjen te da zbog toga neće moći napuštati državu, ali da će njegova supruga Šejla to moći,  pa je stoga upravljanje vlasništvom dijela firme Nermina Ćišića prepušteno Šejli Turković Jugo.

Uredio: Kemo K.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *