MOO izglasao promjene za jeftiniju organizaciju OI

Međunarodni olimpijski odbor je u ponedjeljak na sjednici u Monte Carlu izglasao uvođenje niza promjena koje bi domaćinstvo olimpijskih igara trebalo učiniti jednostavnijim i jeftinijim.

Financijski problemi s kojima su suočeni organizatori Zimskih olimpijskih igara 2018. u južnokorejskom Pyeonchangu te odustajanje čak četiri od šest kandidata za domaćinstvo ZOI 2022. zbog straha od mogućeg financijskog kraha, natjerali su čelnike Međunarodnog olimpijskog odbora na uvođenje niza promjena kojima bi se budućim domaćinima omogućila jeftinija i jednostavnija organizacija Igara.

Članovi MOO-a izglasali su mjere kojima će pojeftiniti proces kandidature za domaćina Igara i omogućiti gradovima da olimpijske igre uključe u već postojeće planove za izgradnju i razvoj, a ne obrnuto. Nove mjere omogućuju domaćinu da dio natjecanja održi, ne samo u više gradova, već i u drugim državama.

Kao razlog za ovu posljednju, prilično kontroverzna mjeru, spominju se financijske teškoće i kašnjenje u izgradnji nekih objekata za ZOI 2018. u Pyeongchangu, a njom bi se omogućilo da neka natjecanja, poput sanjkaških i bob utrka, budu održane u Japanu.

“Kompaktnosti Igara treba suprotstaviti korištenje već postojećih objekata. Ako govorimo o uključivanju drugih gradova i država, oni se mogu opravdati i geografskim razlozima, a prije svega moramo misliti na održivost Igara. No, namjere organizacije u drugim gradovima ili državama moraju biti navedene i argumentirane u kandidaturi, a o njima će odlučivati Izvršni odbor”, rekao je dopredsjednik MOO-a John Coates predstavljajući promjene koje bi budućim domaćinima trebale uštedjeti milijune dolara.

Ovim mjerama Međunarodni olimpijski odbor želi izbjeći i aktualnu situaciju u Sočiju, gdje je za organizaciju ovogodišnjih Zimskih olimpijskih igara potrošeno basnoslovnih 51 milijardu dolara, a buduća iskoristivost skupih objekata je upitna.

D.J. (hina)