MAJČINA LJUBAV UTJEČE NA RAZVOJ MOZGA

Nepobitna je činjenica da je ljubav majke u prvim godinama života važna za emotivni život djeteta. Ali, najnovija istraživanja neurologa ukazuju da se količina majčine ljubavi odražava čak i na veličinu mozga djeteta. Snimci pokazuju da je mozak zapostavljenog djeteta (desno) znatno manji od mozga djeteta koje prima punu pažnju i ljubav majke (lijevo).

Mozak djeteta do 3 godine

Znanstvenici neurologije su usporedili snimke dva trogodišnja mališana i otkrili da je mozak djeteta koje je okruženo majčinom ljubavi veći. Neurolozi tvrde da razlika u veličini mozga prvenstveno leži u jednoj stvari – u količini ljubavi koju su im njihove majke ukazivale.  Dijete sa većim i razvijenijim mozgom čuvala je njegova majka, dok je dijete sa manjim mozgom zapravo žrtva ozbiljnog zanemarivanja od strane majke.

Posljedice ovakvog razvoja mozga su poznate – dijete sa većim mozgom biti će  inteligentnije i prije će razviti društvene vještine, kao što je osjećaj empatije. U školskom uzrastu, takva djeca imaju razvijeniji hipokampus, dio mozga odgovoran za učenje, pamćenje i reagiranje na stres. Nasuprot tome, dijete sa manjim mozgom ima veće šanse da postane ovisnik od droge i da krene putem kriminala, kao i da dobije mentalne ili druge zdravstvene probleme. Ovo budi ozbiljna pitanja u znanosti neuropsihijatrije. Što je sa djecom kojoj umre majka?

Prof. dr. Alan Shore sa Universitia u Los Angelesu kaže da djeca koja nisu imala odgovarajuću njegu u prve dvije godine života, kasnije mogu imati probleme u razvoju.  Stručnjaci upozoravaju da je čest slučaj da osobe koje su kao djeca bile zanemarivane, također zanemaruju svoju djecu kada i sami postanu roditelji. Taj začarani krug moguće je presjeći ukoliko takve porodice na vrijeme potraže pomoć i podršku.

I.T.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *