LINIĆ ĆE ODGOVARATI EUROPOLU I AUSTRIJSKOM TUŽITELJSTVU

Ministar financija Slavko Linić, nakon našeg odreda pisanja i dokaza, te alarma prema EU istražnim organima, oglasio se o kreditima. Zamolio je građane da sve prijave Ministarstvu financija. Dok Linić provodi strogi zakon nad poreznim obveznicima, prodavačima na tržnicama, ribarnicama, siromasima, udrugama – naša istraga ukazuje da je znao o pljački Raiffeisenbank zadruga. 

Linic

LINIĆU ŠTO ZNAŠ O KRIMINALU Raiffeisenbank?

Ministar Linić osim korupcijskog skandala kojeg je otkrio Index.hr, također je upetljan u afere Raiffeisenbank zadruga i nekoliko austrijskih zadruga. Također ga uskoro iz EUROPOLA očekuju neugodna pitanja i suočavanja sa dokazima. Interesantno je da su iz HDZ i SDP braća kada se radi o lopovluku, a red bi uvodili među građane. Linića očekuje bolan pad, kad se rasvjetli koju je ulogu imao u omogućavanju rada na kvarneru Raiffeisenbank zadruga. Zašto se obraća građanima kada je šteta već nanesena i prešla je okvire financija. Šteta je pravosudno politički bankarska i svi su morali znati za nju, posebno obavještajna služba. Hoće li građanima vratiti nekretnine i odblokirati račune ili teret baca na njih? Slavko Linić inteligentno se pokušava izvući iz afere koja će ga potopiti.

No sada Linić, upozorava građane da budu oprezni gdje uzimaju kredite:

“Slijedom medijskih napisa o tzv. kreditnim uredima koji posluju bez odobrenja za rad i prevarenim građanima, Ministarstvo financija obavještava javnost da od 19. listopada 2012. godine, odnosno od stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju,svi pružatelji usluga potrošačkog kreditiranja, kao i posrednici pri pružanju takvih usluga moraju posjedovati odobrenje za rad izdano od strane Ministarstva financija, HNB-a (za kreditne institucije) iliHANFA-e (za leasing društva).

Odmah po stupanju na snagu ovoga Zakona, izvršena je kontrola eventualnog nastavka djelovanja tzv. kreditnih ureda i drugih trgovačkih društava koja su djelovala bez odobrenja. Inspekcijskim nadzorom nad 100 takvih društava utvrđeno je da su zatvorena/prestala s poslovanjem te je od Trgovačkog suda zatraženo njihovo brisanje iz Sudskog registra. Građane i dalje pozivamo da se prije sklapanja ugovora o kreditu dobro informiraju posjeduje li navedena institucija odobrenje za rad te da Ministarstvu financija prijave sve sumnjive pojave poput zalijepljenih oglasa za brzo odobravanje kredita i zajmova i sl. Na svaku prijavu, nadzorne službe Ministarstva financija promptno će reagirati’.

Popis svih imatelja odobrenja Ministarstva financija za pružanje usluga potrošačkog kreditiranja, kao i posredovanja pri pružanju tih usluga nalazi se na internet stranici Ministarstva financija http://www.mfin.hr/hr/potrosacko-kreditiranje.

Pripremio Toni Eterović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *