KRVOPROLIĆE U SIRIJI POJAČALI SAD I RUSIJA

Svaki dan na bliskom istoku je neizvjestan. Putin je prevario Netanyahua i Erdogana, te isporučio raketne modele S-300 Basharu Al-Assadu. Krvoproliće se nastavlja svim silama na području Sirije, a Hezbollah i Iran pomažu Assadu. U Iranu vlasti paralelno vješaju ljude pod optužbama da su agenti CIE i MOSSADA.

fullres-94_4

Turske vlasti često su znale presresti dopreme u Siriju, ali paralelno omogućavaju naoružavanje pobunjenika. Rusija je ipak našla način i omogućila tajne konvoje do Damaska. Assad je ponovno vrlo jak, agonija od dvije godine sada će biti finalna. Navodno je Assad pustio i blaže nuklearno oružje Sarin, a sa raketama S300 uznemiren je i susjedni Izrael jer je Assad rekao da će pucati na svakog tko pređe tlo zemlje. Grad Homs koji su bili zauzeli pobunjenici, sada je opet u rukama Assada i Hezbollaha.

syria_cnd-articleLarge-v2

Generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon upozorio je da se Sirija “raspada” i pozvao međunarodnu zajednicu da podrži inicijativu da se sirijska vlada i oporba dovedu za pregovarački stol.“Sirija se raspada pred našim očima. Haos stvara plodno tlo za radikalizam i sve više ugrožava regionalnu stabilnost”, poručio je Ban Ki-moon u srijedu sa skupa u Teheranu, prenijela je agencija AP. Ban Ki-moon rekao je da sukob u Siriji ima “duboke političke korijene” i da neće biti riješen vojno, premda neke strane u sukobu i njihove pristalice iz inozemstva vjeruju da je vojno rješenje moguće. “Pozivam sve strane da iskoriste svoj utjecaj kako bi se zaustavio dotok oružja i uvjere grupe sa strane da povuku borce iz Sirije”, zatražio je Ban.

Mideast Syria

U međuvremenu, Sjedinjene Američke Države (SAD) zatražile su da se borci Hezbollaha odmah povuku iz Sirije, ocjenjujući da njihovo aktivno sdjelovanje u sukobima predstavlja “ekstremno opasnu eskalaciju”:  “Ovo je neprihvatljiva i ekstremno opasna eskalacija. Zahtijevamo da Hezbollah odmah povuče svoje borce iz Sirije.” rekla je glasnogovornica State Departmenta. Francuski izvori kažu da se između tri i četiri tisuće boraca Hezbollaha nalazi u Siriji. Prema procjenama Ujedinjenih naroda, od početka sukoba u Siriji od 2011. godine, poginulo je više od 90.000 ljudi.

Udarno tim, RT, Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *