KOM JE NAJVIŠE DATO, NAJVIŠE SE OČEKUJE

“Dao sam vam primjer kako se treba ponašati, jer onaj koji je na najvišem položaju mora služiti drugima.”, poručio je papa Franjo maloljetnim zatvorenicima u kaznenoj ustanovi za maloljetnike Casal del Marmo na periferiji Rima, gdje je održao obred pranja nogu Velikog četvrtka.

papa-franjo

Svaka riječ je suvišna ako pogledamo ovu sliku. Mladih 12 prijestupnika kojima je Papa oprao noge, različitih su nacionalnosti i vjeroispovjesti, a među njima su bile i dvije djevojke. Jedna Talijanka katolkinja, a druga Srpkinja rođena u Rimu muslimanske vjere. Riječ je tradicionalnom obredu na Veliki četvrtak koji na spomen Posljednje večere promiče poniznost. No obred nije sam sebi svrhom poručio je Franjo nakon mise.

“Dao sam vam primjer kako se treba ponašati, jer onaj koji je na najvišem položaju mora biti drugima u službi. To je simbol koji znači da sam Vam u službi. Naravno ne treba svaki dan jedan drugome prati noge, već biti jedan drugome na pomoći i to činiti sa srcem. Kome je najviše dato, od njega se najviše očekuje.”, poručio je Papa. Proglasio je “blaženim” 63 ljudi, uključujući žrtve Španjolskog građanskog rata, nacizma i komunizma, tako što je priznao čuda koja im se pripisuju, priopćio je Vatikan.

Pripremio Toni Eterović, fotto Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *