KINA: SMOG PRIJETI FOTOSINTEZI

Reuters / Stringer

Zagađenje zraka u dijelovima Kine toliko je ekstremno da bi najmnogoljudnija zemlja svijeta mogla iskusiti nešto nalik „nuklearnoj zimi“, tvrde znanstvenici. Smog koji prekriva zemlju je postao toliko gust i postaje prijetnja fotosintezi.

Problem zagađenja u Kini doseže kritičnu točku, zadnjih tjedan dana nadražujući smog prekriva šest južnih pokrajina. U zadnjih nekoliko dana ukupno 19 gradova je zabilježilo razine zagađenja koje drastično nadilaze sigurnosne granice koje je propisala Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Reuters / Kim Kyung-Hoon

Eksperiment, koji je jedan kineski znanstvenik proveo u Pekingu, pokazao je da je proces klijanja sjemena, kojima treba 20 dana da proklijaju, produžen na dva mjeseca.

Problem sa smogom u Kini počeo je utjecati i na susjede te države. U srijedu su službenici na jugozapadu Japana izdali upzorenje građanima nakon drastičnog povećanja zagađenja zraka. Nedavno je NASA  objavila satelitski snimak koji pokazuje kako se nad Kinom nalazi oblak smoga dug čak 1200 kilometara. Šokantan snimak, kojeg je snimio satelit Terra, prikazuje oblak koji se prostire od Šangaja do Pekinga.

Izvor: RT