IZRAEL HAPSI PREDSJEDNIKA

IZRAEL – PRAVDA PREMA SVIMA JEDNAKA

HAPSE NA DUŽNOSTI PREDSJEDNIKA, PREMIJERA I NAJVIŠE DRŽAVNE DUŽNOSNIKE KAD SU OSUMNJIČENI ZA BILO KAKVU RABOTU USRED MANDATA

Bivši predsjednik Izraela MOSHE KATSAV uhapšen na dužnosti od svoje policije, proveo je pet sati na razgovoru u policiji i dobio sedam godina zatvora za silovanje

Na osnovu optužbe bivše djelatnice ureda Predsjednika, da ju je u više navrata osobno predsjednik Izraela MOSHE KATSAV prisilio na seksualni odnos – predsjednik je uhapšen i priveden na razgovor u policiju. To se još nigdje u svijetu nije dogodilo i svaki predsjednik ili premijer koji uradi bilo kakvu glupost, sve će zataškati, stišati vjetar, a pričati o tome da će imati razgovor sa policijom krajnje je nezamislivo. No to nije slučaj i u Izraelu.

Državni tužitelj MENACHEM MAZUZ vodi sve ove političke skandale

Najviši državni dužnosnici Izraela našli su se u golemom skandalu a nalog za policijsku obradu djelo je državnog tužitelja MENACHEMA MAZUZA, koji je zatražio obradu nadsvugdje u svijetu nedodirljivim osobama. Predsjednik države Izrael MOSHE KATSAV, premijer EHUD OLMERT, ministar pravosuđa HAIM RAMON i šef generalštaba izraelske vojske DAN HALUTZI našli su se u nezapamćenom skandalu vezanim za seksualna napastovanja i korupciju. Iako se često svaki državnik demokratske zemlje opoziva na pravnu i demokratsku državu, te zemlju u kojoj su svi građani jednaki, nije upamćeno da je zbog nekog medijskog skandala, (a bilo ih je masu i u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Italiji, itd…) – netko pozvan ili priveden u policiju na razgovor.

Bivši ministar pravosuđa HAIM RAMON, prisjelo mu je nasilno ljubljenje nije mu ni tajnica Busha pomogla

Predsjednik Izraela MOSHE KATSAV osumnjičen je za kontinuirano prisiljavanje na sexualni odnos svoje suradnice u Uredu Predsjednika i na razgovoru u policiji je proveo gotovo pet sati braneći se kako nije kriv, navodeći da je ta suradnica sa njim htjela seksualni odnos. Nakon što mu je ponuđeno da sve ponovi pred detektorom laži, odbio je. Naime, 22.08.2006. nakon detaljnog ispitivanja njegove suradnice koja je zaštićena i nazivaju je “Svjedok A”, te dodatnih provjera navoda svjedoka, policija je upala u Predsjedničku rezidenciju, pretražila sve i oduzela sve dokumente i kompjutere predsjednika. Katsav tvrdi da je žrtva namještaljke i političkog progona, te da ga je ta suradnica ucjenjivala skandalom.

“ŠTO VAM JE ČUDNO, OVO JE ZEMLJA U KOJOJ POLITIČAR ZA LAŽ IDE U ZATVOR. NAROD JE SVETINJA A POLITIČARI MORAJU SLUŽITI NARODU, TO JE VALJDA I U VAS?” – anonimni Rabin.

Bilo kako bilo, Katsav je otputovao na duži godišnji odmor, skandal se ne stišava, a policijska istraga je u tijeku kao i paralelna istraga državnog tužitelja. Ukoliko državni tužitelj prosudi da je dovoljno materijala za podizanje optužnice protiv predsjednika, parlament Knesset će izabrati novoga predsjednika države.

Prije skandala sa Katsavom, isti skandal imao je i ministar pravosuđa Haim Ramon, nakon kojeg je morao podnijeti ostavku. Dvadesetogodišnja državna službenica nakon što je odslužila vojni rok, otišla je u posjet ministru Ramonu kako bi ga zamolila da se slikaju zajedno za uspomenu. Nakon fotografiranja ju je zamolio da ostane i za vrijeme dok su ostali sami u kabinetu ministra on ju je uhvatio, te “gurnuo joj jezik u usta”, da bi ga službenica automatski prijavila za seksualno napastovanje. On je sve zanijekao ali je državni tužitelj Menachem Mazuz ocijenio optužbu vjerodostojnom, te podigao kaznenu prijavu zbog “nedolična seksualnog napada na državnu službenicu”. Ramon je ubrzo nakon pritiska javnosti dao ostavku na svoju dužnost. Da bi stvar bila još gora, sam premijer (predsjednik vlade) Izraela Ehud Olmert završio je pod istragom u kojoj ga se sumnjiči da je za vrijeme dok je bio gradonačelnik Jeruzalema ispod cijene kupio stan od graditelja kojem je omogućio da sagradi više stanova nego je to urbanistički dopušteno. Njegovim predmetom se bavi ravnatelj državne revizije Micha Lindenstrauss, koji je do sada utvrdio da je Olmert platio stan 500.000 dolara manje od tržišne cijene a zauzvrat je uistinu određenom graditelju dozvoljeno, ono što zakonski ne može biti regulirano. Isto tako je utvrđeno da je 2004. kao ministar rada, u jednu državnu agenciju zaposlio svoja četiri bliska poslovna i politička partnera mimo državnih kriterija. Za sada ga neće policija ispitivati dok se ne razriješi situacija u Libanonu, međutim ni njemu se ne predviđa sjajna budućnost.

MAZUZ: “Ja ne služim predsjedniku ni vladi, nego narodu, pravdi i zakonu! Izvolite odgovarati za svoja djela tko god bio.”

Ni Premijer EHUD OLMERT nije prošao lišo, iz bliske prošlosti su mu otkrivene mrlje korupcije

General DAN HALUTZ varao je na dionicama

Šef generalštaba izraelske vojske DAN HALUTZ osumnjičen je da je za 24.000 dolara rasprodao svoje dionice na izraelskoj burzi, i to nekoliko sati prije nego je u južnom Libanonu kao zapovjednik izraelske armije pokrenuo vojnu akciju protiv Hezbollaha. Nakon početka rata, vrijednost svih dionica je pala i tako je Halutz izbjegao gubitak. On to ne smatra grijehom i tvrdi kako njegova prodaja dionica nema veze sa ratom. Državni tužitelj ne djeli sa njim mišljenje i to smatra nedopuštenim trgovanjem dionica. Iz vojno sigurnosnih razloga zamrznuta je istraga nad Halutzom, ali nakon završetka rata u Libanonu čekaju ga pitanja na koja mora dati odgovor. To što su Izraelci principijelni i kruti, ne samo prema neprijatelju već prema svome, velika je osobina jer se tako izgrađuje kredibilitet moralnosti, odgovornosti i neutaživosti za istinom i pravdom. Ne postoji nedodirljivi pa bio on i predsjednik. Pravosuđe, tajne službe, policija, mediji, rade potpuno neovisno i profesionalno, te je nemoguće uraditi bilo što a proći nekažnjeno ma tko ti bio. Svaki špijun MOSSAD-a ili druge tajne službe (unutarnje) SHIN BET, takmiče se da ukoliko sitnica u sustavu ne funkcionira sve dođe do medija, ma tko to uradio. Nema straha od otkaza. Najzaduženiji za funkcioniranje pravednog sustava je osim policije je SHIN BET. SHIN BET je glavna tajna služba u Izraelu čije su zadaće održavati državnu sigurnost, briga za sigurnost ministara i visokih državnih službenika, isto tako  otkrivati korupciju i organizirani kriminal ukoliko se pojavi u vrhovima, otkrivati terorističke djelatnosti izraelskih građana, pružati obavještajnu potporu za protuterorističke djelatnosti na području Gaze, Palestine i Libanona.

Predsjednik Katsav smijenjen je čim se počeo voditi kazneni postupak protiv njega, a na njegovo mjesto je došao osamdesetogodišnji Simon Peres koji je već jednom bio premijer Izraela. Predsjednik Peres dobitnik Nobelove nagrade za mir izjavio je kako će se boriti za još veći suživot među Palestincima i Izraelcima pa makar im ustupio i više teritorija Palestincima, što je u KNESSETU izazvalo val optužbi i protesta ekstremnih desničara Izraela. Premijer Ehud Olmert je zbog sve većih optužbi i pritisaka državnog odvjetnika (tužitelja), te poziva policije na razgovore podnio ostavku. Između ostalog tereti ga američki biznismen za korupciju koji je premijeru financirao premijersku kampanju a zauzvrat mu je Olmert obećao osigurati jake poslove u Izraelu.

TZIPI LIVNI (bivša pripadnica MOSSAD-a) izabrana za premijerku ali je odbila poziv nakon što narod od nje traži jaču ofenzivu a ne mir

Predsjednik SIMON PERES

Kako mu navodno Olmert nije ispunio obećanje – biznismen ga je prijavio i sve iznio u javnost. Nakon odstupanja dužnosti premijer Olmert je rekao upečatljive riječi: “Ponosan sam što sam građanin zemlje u kojoj se i premijer može naći pod istragom. Odstupam sa dužnosti na častan i odgovoran način, i želim dokazati svoju nevinost koja je dovedena u pitanje.”

Olmert smatra da je sve montirano od njegovih protivnika i negira optužbe, a na njegovo mjesto dolazi njegova ministrica vanjskih poslova, za sad neokaljana pedesetogodišnjakinja Tzipi Livni, druga žena na čelu Izraela nakon Golde Meir. Vrlo odmjerena političarka, čelična stava, sa dvadeset godina je pristupila tajnoj službi MOSSAD a već u dvadeset šestoj godini je zbog ljubavi dala otkaz u službi i krenula u poduzetništvo, jer joj je suprug bio poduzetnik. Nedugo nakon toga pojavile su se i političke ambicije koje je brzo ostvarila u diplomaciji. Dugo je uspijevala skrivati svoju špijunsku karijeru, dok je izraelski novinari nisu konkretno upitali da li je radila za MOSSAD, što je prvotno odbila odgovoriti, da bi potvrdila. Nakon toga su je pitali o operacijama na kojima je radila, da bi im Livni kategorično zalijepila usta: “O tome nema priče, zaboravite pitanja koja imaju oznaku državne tajne kao i moje pripadanje MOSSAD-u koje je prošlost.”

Počelo se i Sorosa ispitivati za pranje novca po svijetu, no nije bilo dokaza pošto je sve predao tužiteljstvu u Izraelu. MOSHE KATSAV je ipak osuđen na sedam godina zatvora te je na kraju suočen sa dokazima o silovanju plakao

Pripremio Toni Eterović,

Snimke: Daily Telegraph, New York Thimes,israeljewishnews

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *