ISTRAGA U TIJEKU, JANKOVIĆ NEDA OSTAVKU

Uhićeni gradnonačelnik Ljubljane Zoran Janković izjavio je za medije da nije kriv za nijedno djelo, koje mu se stavlja na teret i da vjeruje Slovenskom pravosuđu. “Nemam razlog dati ostavku i ostajem gradonačenik Ljubljane.” – rekao je za medije Janković.

“Policija se prema meni ponašala profesionalno, ljubazno i uredno. Prije svakog mog potpisa, materijal pregleda pet stručnjaka tako da odbacujem svaku pomisao da sam počinio nešto nezakonito. Vjerujem u pravnu državu i dokazat ću da sportska dvorana u Stožicama koristi samo Ljubljani.”, no u toj sveopćoj hajci sumnja se da nije predmet istrage samo sportska dvorana već poslovi sa Zagrebom. Uhićeni u vrijeme istrage osim Zorana su: Jure i Damjan Janković, suradnica Jadranka Dakić i čelnici kompanija “Gradis” i “Energoplan” Uroš Ogrin i Zlatko Sraka. Ako se tužiteljstvo pripremalo godinu ipo dana, to podrazumijeva u Sloveniji da već imaju i previše dokaza, no nije nužan pritvor dok sud i državno odvjetništvo (tužiteljstvo) ne utvrde tijek procesa.

Ministar policije Slovenije kaže da je ovo tek početak obračuna sa gospodarskim kriminalom

Ministar unutarnjih poslova Vinko Gorenak ljutito je odbacio optužbe pojedinih političara i medija da se radi o političkom hapšenju, jer je Gorenak član Slovenske demokratske stranke (SDS) premijera Janeza Janše, koji je žestoki suparnik Jankovića. Janković je predsjednik najveće oporbene stranke. Kada su ga novinari pitali da usporedi korupcijsku aferu Janeza Janše “Patria”, koji je suoptuženik , Gorenak je odgovorio vrlo pristrano za jednog ministra:  “Važna je razlika što se u Jankovićevu slučaju radi o sumnjama o primanju velikih količina novca, dok kod Janše niti optužnica ne navodi da je stvarno primio novac.”, rekao je Gorenak.

Nastavio je ministar policije Gorenak: “Svi znamo da je država pokradena, velike su korupcijske malverzacije opustošile zemlju, a ja sam političar koji je odgovoran, da se procesi koji se moraju pokrenuti i pokrenu.” Slovenski mediji, pozivajući se na neslužbene izvore, navode da policija u opsežnoj istrazi osim navedenog vodi i istragu oko tvrtki Jankovićevih sinova na Cipru, nezakonitim transakcijama te oko poslova tvrtki povezanih s Jankovićem i vezani za zemljišta u njihovu vlasništvu koja su nakon kupnje dobila na vrijednosti promjenom gradskih urbanističkih planova.

Pripremio Toni Eterović, fotto Delo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *