ISTINITI FILM POSVEĆEN VLADI RH

Jako je teško reći sa sigurnošću da li je groznija smrt metkom i plinom (nacifašizam) ili sustavno sijanje straha, praćenje, progon i psihičko ubijanje, koji traje i traje (komunizam). Upravo ovo drugo prošle su komunističke zemlje poput Istočne Njemačke, Rusije, Čehoslovačke, Poljske, Albanije, Bugarske, Rumunjske, Jugoslavije.

zivot-drugih043

SCENA IZ FILMA ŽIVOT DRUGIH

Ovaj film o tajnoj policiji STASSI, misterioznim samoubojstvima, stradanje u prometu, ukazuje na stravu komunizma, sa kojim se Hrvatska vlast boji suočiti. Da, to se odvijalo u našoj zemlji. Da, neke stvari nikada nećemo otkriti. CIA i MOSSAD imaju jasne neprijatelje protivnike i teroriste koje označe kao metu, a u komunizmu je svaki neistomišljenik bio meta. Ovaj film na dan EU poklanjamo vladi koja redovno čita naš portal. Istočni Berlin, DDR, 1984. Iskusni operativac Državne sigurnosti STASI Gerd Wiesler (Ulrich Muehe) dobiva zadatak da obavlja nadzor i prisluškivanje poznatog i uspješnog kazališnog pisca Georga Dreymana (Sebastian Koch) koji je u ljubavnoj vezi sa glumicom Christom-Marie Sieland (Martina Gedeck). Zadatak mu potpisuje ministar kulture Bruno Hempf (Thomas Thieme) koji je dobio podatke da se kazališni pisac druži sa aktivistima koji su protiv režima. Kako je kazališni pisac od posebnog međunarodnog interesa, ministar kulture dodjeljuje Gerdu Wiesleru da ga prati i potpuno brine o nadzoru njegovog privatnog života, koji u nekoliko minuta ozvučava cijeli stan i sve lokacije kuda boravi. Film je istinit.

zivot-drugih027

Praktički o agentu Wiesleru i njegovim izvještajima ovisi život pisca. Jednim izvješćem može mu potpisati “prometnu nesreću” ili “suicid”. Prisluškivajući slavnog pisca Wiesler doznaje najintimnije tajne. Nakon čudnog “samoubojstva” režisera i velikog prijatelja  Dreymana, on odluči napisati članak o golemom broju samoubojstava u DDR-u (Istočnoj Njemačkoj) koji anonimno objavljuje u zapadnom časopisu. Dreyman počinje i okupljati protivnike režima u svome stanu a Wiesler doznavajući kako paralelno netko radi na samoubojstima, suočava se sam sa sobom. Pokušava spasiti pisca od njega samoga ali skrivenim metodama iskrivljuje izvješća. Svako nekoliko dana ispisuje naloge za premetačinu stana u kojem ne nalaze ništa. Doznaje da ga vlastita ljubavnica špijunira ministru.

Sam agent pored svog ološa oko sebe, počinje biti čovjek, koji jednostavno želi spasiti pisca od samoga sebe a i gubi vjeru u sustav za koji radi. To postaje vidljivo već u lažnim izvještajima, gdje laže kako bi sačuvao glavu pisca. Uz sve veće pritiske, roj agenata, sumnji,čudnih smrti, Gerd Wiesler počinje sam usprkos pritisku, tajno pomagati piscu…..film je prepun zapleta, raspleta, suza.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *