GRASSO RUŠI BERLUSCONIA

Antimafijaški tužitelj Pietro Grasso koji je slomio krila talijanske mafije, danas je podnio neopozivu ostavku na mjesto glavnog antimafijaškog tužitelja Italije, tvrdeći da jedino može pomoći konkretno Italiji, ako dođe na poziciju političara da mjenja društvo. “Moj izbor je bolan i radikalan. Nemamo uvjete, već 43 godine borim se za ovo društvo sa svojim kolegama, koje rade u teškim i nemogućim uvjetima. Mafija je i dalje jaka, u politici je i saboru, ponovno želi vlast. Slomio sam najmoćnije, ali oprali su novac koji treba naći.”

Grasso vidi izlaz iz krize na novim izborima, gdje ga poziva najopasniji protivnik Berlusconia Pier Luigi Bersani, predsjednik kršćansko-socijalne stranke “Partito Democratico” (PD). Bersani je kršćanin i komunista u duši, a po statistikama je odmahiza Montijeve stranke, dok Berlsuconijeva stranka više uopće nema šansi za povratak na scenu. Grasso će sigurno doprinjeti ugledu Bersania, jer je poznat kao beskrupulozan ratnik protiv mafije, prijatelj Falconea, čovjek kojem su nudili milijarde za ulazak u politiku; njemu je nuđeno mjesto političara, guvernera, biznismena, gradonačelnika, pa do smrti, samo da pusti mafiju na miru.

Pier Luigi Bersani

Sve je odreda odbio i gadila mu se pomisao na politiku sve do ovih Božićnih blagdana, kada je pričao sa unukom prvom razred škole. Pitao sam se kakva je budučnost mojeg unučeta? Toliko sam djeci govorio da je važno na kojoj strani pripadaju dobra ili zla, i donio sam definitivnu odluku, želim pomoći još više u promjeni društva a napor vidim u Bersaniu. Želim ojačati kolegama ovlasti da se sukobe do kraja sa mafijom, želim im dati moć da budu efektivniji.” Sada će u paktu sa Bersaniem parirati Montiju i Berlusconiu. Bersani je bio ministar industrije, trgovine i tehnogije od 1996 do 1999. i to u vladi Romana Prodia, gdje se dokazao vrlo moćan, potom je od 2006 do 2008 bio ministar za gospodarski razvoj isto u vladi Prodia. U počecima je bio član komunističke partije, koju ne živi samo na papiru, a kasnije u demokratsku stranku ljevice. Uvijek je isticao svoje rimokatoličko pripadanje i kršćansko vjerovanje, a komunističko socijalističko opredjeljenje. Smatraju ga radikalnim i beskompromisnim. Ovom dvojcu će se izgldno je pridružiti slavni tužitelj i sudac progonitelj premijera Craxia Antonio Di Pietro. Di Pietro je javno prozivao Berlusconia da mu je jedino mjestio u zatvoru, da je “nitko i ništa, mafijaš smeće i nula”. Ovakva Italija, sa ovim ljudima, bi mogla postaviti na noge Italiju i parirati Njemačkoj u kratkom roku.

Pripremio: Toni Eterović uz talijanske agencije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *