SINDIKALISTI JADRANKAMENA KIDNAPIRANI U LORU

POLICIJA RADNIKE JADRANKAMENA KIDNAPIRALA I PREVEZLA BRODOM SVETI MIHOVIL U LORU / TRAŽI SE OSTAVKA MLADENA BAJIĆA I RANKA OSTOJIĆA / NEZAPAMĆEN UDARAC NA SLOBODU, RADNIČKA PRAVA I ZLOUPOTREBA ZAKONA / CENZURA U MEDIJIMA NAREĐENA IZ VRHA / FRUSTRACIJA – HAPSE SE RADNICI ŠTITE KRIMINALCI

SOCIJALDEMOKRACIJA KOJA HAPSI RADNIKE KRŠEĆI TEMELJNA LJUDSKA PRAVA I ZLOUPOTREBLJAVAJUĆI ZAKON – MINISTAR RANKO I PREMIJER ZORAN

DARIO MARTINIĆ NAKON ŠTO JE PUŠTEN IZ PRITVORA, PLAČE IZ OČAJA, DA JE ZBOG OPTUŽBI PROTIV NAČELNIKA U PUČIŠĆIMA NEDUŽAN LIŠEN SLOBODE.

TONĆI DRPIĆ: NEĆU ODUSTATI OD OBRANE JADRANKAMENA I PROGONA MAFIJE. USPJELI SU ME NASAMARITI I TAJNO KIDNAPIRATI KAO U DOBA STALJINA. JA NE MOGU VIROVATI DI OVO ŽIVIM? UKRCALI U BROD, PA U VOJNU BAZU LORA, TAMO VAMO, PROGLASILI NAS RATNIM ZLOČINCIMA!

“Uhićenici su pozivali na otpor i samovlast.” – Ana Ćepić, kada su krenula traženja ostavke i pitanja, vikanja, otišla je u upravu.

Tužiteljica Branka Dujmić rekla je nakon saslušanja, da  je otvorila istragu protiv Tonča Drpića, Daria Martinića te braće Josipa i Marka Eterovića, zbog kaznenog djela poziva na otpor i samovlasti.  Određena im je kaže mjera opreza. Sindikalisti se ne smiju približiti stečajnoj upraviteljici na manje od 50 metara, svaki tjedan se trebaju javiti u supetarsku policiju. Na pitanja smatra li da su kriminalci uzrokovali ovakav događaj i hoće li Bajić podnjeti ostavku, isprovocirana se povukla u sud i zatvorila vrata. (za one koji ne znaju Dujmićka je prijavljena USKOKU ZAGREB zbog opstrukcije postupka Kostrenćić prije mjesec dana)

U ranu zoru liječnik hitne: “Pregledao sam Tonćija Drpića, tlak i srce su loše, ne želi sa nama, odbija hranu, traži od žene lijek, nije opasno ali može biti, teško diše, ima asthmu.”

Na dan antifašizma, (dan prije i poslije progon) Gestapovskom metodom Ranko Ostojić sa Mladenom Bajićem izveo je u Pučišćima novi tajni desant sa civilnim intervencima. Ćetvero radnika Jadrankamena Tonći Drpić, braća Josip i Marko Eterović, te Dario Martinić prevarom su dovedeni do supetarske postaje oko izjave, da bi ih nakon toga uveli u policijski brod Sveti Mihovil i sprovedeli u Loru kao ratne zločince, sve u tajnosti jučer ujutro. Iz Lore ih je specijalna policija dovela PU Split. Za njima su trajektom išli radnici jer nitko nije ni znao što se zbiva. Interventa je čekala u civilu i skupila ih svo četvoro. Pred upravu kad smo došli, plakanje, štrajkanje, pjevanje, mućno noćenje sa radnicima i njihovim obiteljima. Nakon što je prvi put tijekom dana diskretno došla hitna pomoć preuzeti Martinića o čemu nisu izvještavali javnost, odmah je stigao načelnik Ivica Tolušić i za njim načelnici Labrović, Matković, Marendić.

Načelnik Ivica Tolušić i dolaze načelnici Labrović, Matković, Marendić nakon što je hitna došla po Martinića

Milena Eterović

Milena Eterović inaće supruga zatvorenog Marka Eterovića sa svojom kćeri je spavala ispred uprave: “Imaju preko 50 kazenih prijava Orešar i Marino Kaštelanin načelnik Pučišća koji je nasrnuo fizički na aktiviste, policija ih je pustila da stalno kradu, a muž mi leži na robiji jer se pobunio protiv lopovluka. Ma di ja živim? Mladen Bajić mora ići sa Rankom dati ostavku! Vlada neka da ostavku! Znači isplati se biti pristojni kriminalac koji u tajnosti krade. Ali oni otimaju naprasno. Kamioni odlaze i dok mi čekamo, odlaze u nepoznato u crni fond vlade sdp. Ovo je sramota, moju bol nitko ne može platiti! Anći Bašić nije htjela samnom pričati, došla je na moje! Isprovocirala ljude.” Matko Eterović je rekao: “Kamenolom ne damo, ovo će ići do Bijele kuće, tko je Orešar i hrvatska vlada.” Načelnik mjesta Pučišće Marino Kaštelan izrazito se grubo postavio prema mještanima ova dva dana odgovarajući im na njihove upite sa “mrš, mrš” te je Ivica Drpić (strana Orešara) braneći načelnika, primio se za svoje spolovilo pokazivajući ga sumještanima govoreći im “možete mi samo popušiti k.. policija nas štiti a pola radnika se prodalo, novac čini čuda.” Žena načelnika Tina Kaštelan zaprijetila je ženama da se u mjesto mogu vratiti samo kada naprave plastičnu operaciju lica, rekao je Frane Martinić. Inače u mjestu je situacija alarmantna, bore se siromašni i bogati sloj. Načelnik prijeti svakome, aktivistima, želi se tući, vrijeđa ali policija i DORH ne uvažavaju njegove ispade. Na Braću je Ranko izviždan da je odmah dan sutra iz Sumartina otplovio za Makarsku. Postao je jedan od najomraženijih političara, jedino ga novinari veličaju jer urednici EPH imaju pakt sa njim.

RADNICI ŠTRAJKAJU GLAĐU U PRITVORU, ANĆI BAŠIĆ KAŽE DA JE U ŠOKU POTPISALA PRIJAVU PROTIV RADNIKA JER JE DOŽIVJELA TRAUMU, UREDNIK RTL I NOVE TV DOBILI NAREDBE DA RADNIKE PROGLASE KRŠITELJIMA ZAKONA I ŠTITE VLAST.

21.06.2012. ujutro četvero radnika je uhićeno zbog “samovlasti i pružanja otpora” kako je rekla glasnogovornica PU Splitsko dalmatinske Ana Čepić. Uhićeni su Tonći Drpić, braća Josip i Marko Eterović, te Darijo Martinić koji su nakon saslušanja kazneno prijavljeni i zadržani u policijskom pritvoru. Riječ je o članku 321. kaznenog zakona. “Tko drugoga poziva na otpor prema zakonitim odlukama ili mjerama državnih tijela ili prema službenoj osobi pri obavljanju zakonite službene radnje, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine”. U drugoj se točki navodi da će šest mjeseci do pet godina zatvora dobiti počinitelj zbog čijih akcija, opisanih u prvoj točki ovog članka, bude nemoguće ili znatno otežano provesti zakonitu odluku ili mjeru ili službenu radnju. Kako su nam rekli brojni odvjetnici ovaj članak do sada nije bio u uporabi. Za Index hr odvjetnik Ante Nobilo je rekao: “Radi se o članku zakona kojim država želi osigurati poslušnost građana prilikom nekih svojih postupanja. Taj članak je oduvijek, u nekom obliku, postojao u kaznenom zakonu, ali postoje neki članci, poput ovog, koji nikad nisu bili u uporabi.” Novinar ga je upitao jeli to korak prema diktaturi na što je Nobilo rekao: “Može se to i tako gledati. Ali treba to izbalansirati. Državi su potrebni mehanizmi koji će osigurati provođenje njenih odluka.”, kaže Nobilo. “To što su oni prema Anći Bašić ispoljili, to je sasvim sigurno sprječavanje u ispunjavanju njene funkcije. Teško je tu govoriti o ograničavanju građanskih sloboda. Radnici imaju pravo štiti svoja prava, ali moraju shvatiti da Jadrankamen nije njihovo, nego privatno vlasništvo. A privatno vlasništvo je, prema Ustavu, temelj društvenog poretka.”, kaže Veljko Miljević za Index. No kako je prosječni tenisač postao vlasnik giganta 90-ih, Uzora i Montera, to se nije niti pitalo državno odvjentištvo. Za poklone od  Franje Tuđmana ne pitajmo. Postao je vlasnik nečeg što nije njegovo ali je kriminalno ozakonjeno, rekao nam je Pašk Kačinari bankarski i draguljarski stručnjak. “U Pučišćima dolje vikednicu ima i predsjednik Zabe Franjo Luković, oni su se zajedno družili i sudjelovali u krađi jadrankamena kao i Zabe.”

Policija ne krije drskost pa snima javno i istaknuto građane koji su dali podršku zatvorenima.

Ovaj interventni policajac koji nije nosio kapu rekao nam je: “Zabranjeno je slikati, privest ću te!”- na pitanje gdje piše da je zabranjeno izvukli smo akreditaciju PRESS. Rekao je ne možete vi ako ste novinari raditi što vas je volja. Istaknutom akreditacijom pitali smo ga ime i prezime, rekao je da neda. Pitali smo ga broj, nije odbio je, pa smo mu rekli da će zaraditi prijavu.

Milena i kćer, odvjetnica Jajaš, vrućina nesnosna

Došla im je i obitelj da prenoći ispred uprave kao i kolege radnici, bilo je i građana podrške. Kako doznajemo od jedne od odvjetnika Katje Jajaš rekla je da štrajkaju glađu i da će biti zadržani cijelu noć do sutra kada će izaći pred tužitelja. “Kriminalce neće da hapse, hapse radnike!” “Ranko ostavku daj!” Vlada mora dati ostavku ovo nije socijal demokracija nego prevara i otimanje! Gubo! Bajić mora ići ća! Ministar je nesposoban! Hapse zbog verbalnog delikta!” Bijesni su bračani urlali na glasnogovornicu policije okruženu policijom koja je pobjegla u upravu nakon pitanja hoće li ministar podnjeti ostavku.“Ministar ostavka, neka se srami, štite Orešara on i Bajić! Srami se Braćana nitkove i jadniće!” Televizija je apsolutno sve minorizirala da zaštiti vlast i postupke koji su vanzakonski za DIREKTNU smjenu Bajića i Ranka pa čak i Vlade. – rekao nam je Mate Orlandini. Anarhisti su predložili kako je kriminalnom privatizacijom tvrtka dana u ruke Orešaru, tako je treba dati radncima jer je njihova djedovina u rukama suda, a može se podjelit na njih i državi dati udio.

Glavni državni odvjetnik u Splitu Michele Squcimaro šetao je uokolo zgrade pa smo ga slikali i upitali, zašto se neke kaznene prijave čekaju na obradu godinama a ovdje se odmah hapsi radnika? Pobijesnio je, počeo nam prijetiti kad smo ga slikali kaznenom prijavom, ali mu je Toni Eterović rekao da nitko nije nedodirljiv i da nema osnova za prijavu jer ionako neće dugo raditi na mjestu na kojem radi pošto štiti kriminal. Eterović: “Mi Vas slikamo na javnom mjestu kao i kada  ste Kukuriku koaliciji davali podršku plešući na Splitskoj rivi. Ja ću Vas prijaviti za teror EU komisiji, Vi ste neradnik!” Uzvratio je: “Jeli jeli, ja idem na rivu kada me je volja i tada sam prošao slučajno.” nastavlja Eterović “Hapsite radnike i dali ste postupke kriminalcima na obradu da pokrivaju kriminalce. Imate kriminalce u državnom odvjetništu smjeniti će Vas inozemstvo, kaos ste od pravosuđa uradili.” – vikao je Eterović. Nabrojali smo mu neriješene postupke, oznojio se i rekao da će nas tužiti privatno ako objavimo njegovu sliku a da sve naše optužbe nisu istina. Branio je kolege koje smo nabrajali, unaprijed znajući o čemu se radi. Sve su slikali i snimali Toni i Gordana Šprajc koja je pokušala smiriti situaciju na službenom parkingu gdje nije bilo nikoga osim nas troje. Neprofesionalno je svađati se sa akreditiranim novinarima i govoriti da ne možemo pisati što hoćemo, ne etički je prijetiti kaznenom prijavom novinarima jer je nemoguća zbog pitanja i konstatacija a sam glavni državni odvjetnik mogao je šutjeti.

Na to je došla hitna pomoć u upravu, nismo znali o čemu se radi. Obitelj i građani dolazili su davati podršku pred splitsku policijsku upravu. Došli su svi načelnici oko 18 sati: Ivica Tolušić, Ivo Labrović, Slobodan Marendić, Ante Matković dok je ministar Ranko Ostojić otišao na odmor i to na Brač. U trajektu za Supetar u 21 se susreo sa jednim dijelom radnika Jadrankamena, odlučio se ostati u garaži i svom autu. Traži se ostavka ministra Ranka Ostojića i Bajića iako su mediji sve cenzurirali. Iz izvora policije doznali smo da je uhićenje i kaznena prijava osobna poruka ministra prema “neposlušnim radnicima”. Jedan od radnika je rekao da je glasao za SDP i pokidao pred nama iskaznicu, drugi također za njim. Radnici su sve jedinstveniji iako ih načelnik pokušava razjediniti. “Ima i onih što idu u crikvu ali su prodali dušu vragu, neka im je na dušu, dovoljno nas ima.” – rekla je jedna žena zatvorenika. Situacija je bila dramatična dva dana čekajući pred upravom. SDP u Pučišća se ujedinio u kriminalnom paktu sa načelnikom općine iz HDZ. Tu je i Ljiljana Šućur iz Uzora i Marijana Kolak iz Montera, poduzeća uništenih od Orešara.

LJILJANA ŠUĆUR: BRAČANI POKAZALI KAKO SE BRANI DRŽAVA I SVOJA TVORNICA! SA NJIMA DO KRAJA JER OVO JE OBRANA DRŽAVE OD POLITIČKE MAFIJE!

Ljiljana Šućur je rekla da ne može doći sebi da se ovo radi radnicima. “U stečaju je i Uzor, imamo 900.000 kuna na računu. Nije bilo potrebe za stečajom ali ne vidim kako stečajna još ne vidi rješenje za tvrtku koja ima i kupce i novce. Kao da ciljano ovo uništavaju u paktu. ” Nakon neprospavane noći pored uprave opet je došla hitna pomoć u 6 i trčali su u ljekarnu. Tužiteljica Dujmić koja je i prijavljena prije mjesec dana Uskoku i EU komisiji za opstrukciju postupka Kostrenčić gdje se pokretanje postupka čeka tri godine, nije imala vremena dan prije saslušati nego ih naručila dan nakon iscrpljenosti u 11.30 i saslušavala sve do 16.30 Po službenoj dužnosti osim odvjetnice Jajaš, stigli su odvjetnici Toni Vukičević, Željko Ostoja i Vinko Ljubičić. Do samoga kraja i besplatno pristupačan javnosti bio je Toni Vukičević koji je iscrpno ne samo novinarima nego i građanima i obiteljima laicima pojašnjavao zakon i iznosio solidarnost sa situacijom.  Katja Jajaš je tri puta letjela na relacije Rijeka Split, bila je vidno izmučena situacijom i postupkom koji je presedan u državi.

ODVJETNICI SMATRAJU OPTUŽBE NEOSNOVANIMA

Tonći Drpić je rekao nakon slobode: “Bilo je kao u gulagu, svjetla upaljena, kamera u nas, bez kisika, gušio sam se, više od 24 sata kao vječnost, Gulag…gore nego Udba, Udba je bila mila majka, ja još nisam svjestan ničega. Sjećam se hitne pomoći, stalnih praćenja policije u hodnicima, pa mi je interventna govorila da me treba vezati ali neće. Ja sam za Hrvatsku ratni zločinac a kriminalci na slobodi. A ja sam radnik koji se bori za radnička prava, jeli ovo socijal demokracija?!!” – rekao nam je Tonći Drpić.

Marko Eterović je rekao da ova metoda zastrašivanja ih je samo ojačala u obrani svoga.

Od radnika smo čuli da je Bruno Orešar osim velikog kriminalca i utjecajan zločesti homoseksualac. “Vi imate dobre ljude koji su gay, ali ovdje se radi o kriminalnom lobiju pedera, Orešar – Sanader – Hajder, možda zato ima veća prava od radnika, ali to mu neće oprostiti pošteni homoseksualci koji se ne bave udruživanjima u zločinačka udruženja već vode svoj život pošteno. Mi podržavamo gay ljude ali kao kriminalac treba odgovarati.” – rekao nam je Slaven Martinić.

Tuga, suze, bol, na preko 34 stupnja dva dana proveli smo sa njima ćekajući kao sva podrška. Tko može platiti uopće ovakav monstruozan čin otimanja, pritvaranja, mučenja, bolnice i istrage zbog borbe za radnička prava. Pučišćani su najavali da se ne predaju, a prema svemu sudeći, brojnim radnicima se podigao moral.

Pripremili: Gordana Šprajc i Toni Eterović, fotto Udarno

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *