FUDBALSKA REPREZENTACIJA BIH DANAS SLAVI SVOJ 16-TI ROĐENDAN!!!

Na današnji dan, prije 16 godina, fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala je prvi zvanični susret u svojoj historiji od njene nezavisnosti .

Posljednjeg dana mjeseca novembra 1995. godine izabranici selektora Fuada Muzurovića u sastavu Ismir Pintol, Vedin Musić, Ibrahim Duro, Muhamed Konjić, Senad Begić, Nedžad Fazlagić, Esmir Džafić, Enes Demirović, Husref Musemić, Asim Hrnjić, Almir Turković, Sait Fazlagić i Amir Osmanović počeli su pisati historiju prijateljskom utakmicom protiv Albanije u Tirani.

Iako su Albanci u tom susretu slavili rezultatom 2:0, osmijeh sa lica svih Bosanaca i Hercegoavaca, kao i puno srce i duša osjećaja patriotizma i ponosa nisu izostali.

Godinu poslije BiH Fudbalski savez primljen je pod okrilje Svjetske nogometne federacije (FIFA) i Evropske nogometne federacije (UEFA).

Prvi put na FIFA-inoj rang listi najboljih svjetskih reprezentacija BiH se pojavila u maju 1996. godine i zauzimala je 171. mjesto. Prije tog rankiranja u aprilu 1996. godine ponovo smo igrali sa Albanijom, ovaj put u Zenici i bez pogodaka. U septembru iste godine počeli su svoje prve kvalifikacije i to za Svjetsko prvenstvo 1998. godine u Francuskoj, piše “Reprezentacija.ba”.


U tim kvalifikacijama Bosna i Hercegovina postigla je prvi pogodak. Strijelac u teškom porazu od Hrvatske rezultatom 4:1 u Bologni bio je Hasan Salihamidžić. Utakmica se igrala u Bologni zbog činjenice da Nogometni savez Hrvatske nije želio igrati u tada još uvijek nesigurnoj Bosni i Hercegovini.

Prvu pobjedu BiH je ostvarila je 6. novembra 1996. godine na stadionu Koševo protiv Italije 2:1. Golove za “Zmajeve” dali su Salihamidžić u 6. i Elvir Bolić u 44. minuti. Treba istaći da je Arrigo Sachi u Sarajevo doveo najjaču postavu, a jedini pogodak za Italiju postigao je Chiesa u 12. minuti. Navijači još uvijek hvale organizaciju igre naše reprezentacije na toj utakmici i nastup bh. reprezentativaca koji su bez imalo straha parirali znatno snažnijem i renomiranijem protivniku, te cijelom svijetu pokazali kako će Bosna i Hercegovina u budućnosti imati izuzetno respektabilan tim, navodi “Reprezentacija.ba”.

Ne smijemo zaboraviti ni prvu nezvaničnu utakmicu bosanskohercegovačke reprezentacije koja je odigrana još 1993. godine u martu mjesecu, kada je Bosnu i Hercegovinu ugostio njemački prvoligaš FC Kaiserslautern i pri tom je porazio rezultatom 4:1. Bosnu i Hercegovinu predvodio je kapiten Blaž Slišković, a za još su nastupili Enver Lugušić, Merdan Ibrahimović, Anto Jakovljević, Mirsad Baljić, Refik Šabanadžović, Suad Katana, Faruk Hadžibegić, Davor Jozić, Mehmed Baždarević, Demir Hotić, Haris Škoro, Semir Tuce, Meho Kodro, Predrag Jurić, Husref Musemić, Senad Merdanović, Mirza Kapetanović, Ismet Mulabdić, Ibrahim Duro, Edin Hadžialagić i Safet Sušić.

 

Autor: A.G.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *