DINKO CVITAN ISTUPIO DA NEMA FINANCIJSKU PODRŠKU VLADE U BORBI SA KORUPCIJOM

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan danas je potvrdio ono što je prvi pisao portal udarno.com. Neslužbeno  doznajemo naljutio se na zadnja tri članka, ali javno priznao, (što nije stil prethodnika) da DORH funkcionira u uvjetima vrlo teškima za boriti se sa visokom korupcijom, no Cvitan ne odustaje. Cvitan se donekle trudi transparentno iznijeti sve ono o čemu je Bajić šutio. A ispada da koliko kriminala ima, nekima je i dozvoljen.

“Državno odvjetništvo preuzelo 358 predmeta započetih po starom zakonu, koji obuhvaćaju ukupno 914 osumnjičenih osoba. “Ni jedna od tih istraga nije mlađa od tri godine, a neke su starije od 10 godina. Imamo jedan ozbiljni gospodarski predmet u kojem nije poduzeta ni jedna istražna radnja.Posebno je alarmantno stanje u zagrebačkom općinskom i županijskom državnom odvjetništvu, zbog čega razmišljam te predmete rasporedi na druga državna odvjetništva. Slabo se pomiče.” rekao je Cvitan, podnoseći godišnje izvješće o radu državnih odvjetništva saborskom Odboru za pravosuđe.

U 2013. pao je ukupan broj kaznenih prijava, no Cvitan ističe da to ne mora značiti da je pao i kriminalitet. “Zvonom na uzbunu je podatak da je broj kaznenih prijava protiv nepoznatog počinitelja prvi put veći od broja kaznenih prijava protiv poznatih počinitelja. Gospodarski kriminal je tamna zona, korupcija na lokalnoj razini te trgovanje ljudima i drogom.”, a najavio je da će se zbog toga uskoro sastati s ravnateljem policije. “Po našim podacima, organizirani kriminalitet pao je na razinu iz 2009., a to nije dobro. Nitko me ne može uvjeriti da je on u padu, posebno kad je riječ o trgovini ljudima.”, rekao je Cvitan.

Naglasio je da je DORH-u važna suradnja drugih državnih tijela jer, kako je upozorio, medijske napise ili izjave u Saboru o kriminalu ne prate i odgovarajuće kaznene prijave. Cvitan se požalio i da DORH vještacima duguje 8,4 milijuna kuna. “Jedan nas je vještak pismom zamolio da mu platimo barem PDV koji je sam uplatio u svibnju.”, naveo je Cvitan te upozorio da bi, ne nađe li se za to novac u rebalansu proračuna, vještaci mogli početi otkazivati suradnju. O izvješću Odbor nije glasovao, zbog nedostatka kvoruma.

Ako i DORH duguje, tada je pitanje gdje mi to živimo. Tko je naš premijer, ministar financija, guverner da su tužiteljstvo zadužili? Ima li to igdje u svijetu?

Udarno tim