BOJA OČIJU ODREĐUJE PRAG BOLA I JOŠ MNOGO TOGA

Oči nisu samo ogledalo duše. Njihova boja pokazuje koliki prag bola određena osoba može podnijeti, ali i tko je za koje sportove talentiran, ustanovili su znanstvenici sa Sveučilišta Pitsburgh.

188477673354007e1f2f178681556331_640x380

Obavljeno istraživanje je pokazalo kako plavooke i zelenooke pripadnice nježnijeg spola manje osjećaju bol prilikom porođaja u odnosu na žene sa crnim i smeđim očima. Zanimljivo je i kako su plavookim osobama potrebne veće količine alkohola kako bi se napile, u uspoređenju s osobama smeđih i crnih očiju.

Odgovor zašto je to tako, znanstvenici su pronašli u genima. Tvrde da postoji 12 različitih kombinacija gena koji daju određenu boju očima. Istodobno, ti geni utječu i na neka druga događanja u organizmu. Pa tako, primjera radi, melanin koji utječe da nečije oči budu tamnije, istodobno ubrzava reakcije u mozgu, zbog čega je tamnooka osoba osjetljivija na alkohol.

Dokazali su i kako osobe s tamnim očima, zbog karakterističnih kombinacija gena postižu bolje rezultate u sportovima kao što je bejzbol, dok su plavooki bolji u aktivnostima gdje je neophodno planiranje, kao što je igranje golfa.

S. Martić ( foto: ilustracija )