JAKUŠEVĆANI UCJENJUJU 800.000 ZAGREPČANA

Stanovnici Jakuševca deblokirali su ulaz u odlagalište otpada nakon što ih je ponovno posjetio gradonačelnik Milan Bandić i određenima obećao financijsku naknadu. Inače su tri dana blokirali odvoz smeća u cijelom Zagrebu i ugrozili živote i zdravlje svih građana Zagreba. Stanovnici kvarta Jakuševac pored Zagrebačkog odlagališta tvrde da je smrad nesnosan i opasan za njihovo disanje, ali je nepoznato što je veći problem njima novac, dozvole ili smrad. Zahtjevi stanovnika Jakuševca su ekološka naknada, besplatna legalizacija bespravno izgrađenih objekata, dopuštenje da do daljnjega mogu držati domaće životinje i zatvaranje odlagališta otpada Prudine – Jakuševec.

Kamioni čekaju istovar raznog otpada i smeća

No predsjednik skupštine grada Zagreba im ne tolerira blokade. Davor Bernardić je rekao na sjednici Grada Zagreba, da Jakuševčani neće ucjenjivati 800.000 građana Zagreba za privatne interese i da će tome stati na kraj. Zavod za toksikologiju upozorio je da kamioni koji čekaju na velikim vrućinama mogu eksplodirati. Pretrpani kontejneri po cijelom Zagrebu koji nisu danima odvoženi, mogu uzrokovati zaraze.  Epidemiolozi su izašli na teren i utvrdili da neposrednih opasnosti nije bilo. No, zbog izrazito visokih temperatura upozoravaju da se smeće treba svakodnevno odvoziti, kako bi se izbjegle moguće posljedice. Naknadno je utvrđeno da je prijetila velika opasnost jer su kamioni puni smeća, koji su danima stajali na cesti sadržavali plin metan, zbog kojeg može doći do eksplozije. “Svaki od tih kamiona može biti bomba! Može doći do domino efekta. Jedan kamion eksplodira i zapali se, a nakon toga i drugi. Da se ne koristi nikakav plamen, da se ne puši, ne pale se upaljači. I iskra može izazvati eksploziju metana, koji izlazi van iz kamiona.”– kazao je Franjo Plavšić iz Zavoda za toksikologiju i antidoping.

Prividni mir Bandića i Bernardića je eskalirao u skandal

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović nakon deblokade odlagališta otpada Jakuševec, najavio je optužni prijedlog protiv gradonačelnika Bandića. “Budući da se gotovo tri dana otpad u Zagrebu nije odlagao na Jakuševcu i da odgovorni u Gradu nisu uspjeli riješiti problem, Ministarstvo je provelo nadzor te izreklo usmene mjere gradonačelniku Bandiću i naložilo mu da gospodarenje otpadom uskladi s propisima.”, rekao je ministar Zmajlović. Ističe da će Ministarstvo protiv Grada Zagreba i gradonačelnika Bandića na temelju zakona o otpadu prekršajnom sudu podnijeti optužni prijedlog. Zmajlović tvrdi da su Grad Zagreb i gradonačelnik Bandić ugrozili zdravlje svih građana Zagreba te poručio da se problem Jakuševca ne smije više stavljati pod tepih kao proteklih deset godina.

Info tim udarno, fotto NTV

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *