BAJIĆ JE RATNI ZLOČINAC!

PRENOSIMO S portala dnevno:

IVICA BAČIĆ:

“Mladen Bajić je korumpirani ratni zločinac i ubojica moje obitelji!”

Ivici Bačiću, glavnom izvoru dokumentacije za podizanje optužnice u slučaju Lora, policija je zaplijenila računalo i razne dokumente pod sumnjom da prikuplja podatke o visokim državnim dužnosnicima i političarima u RH. On tvrdi da ga glavni državni odvjetnik na taj način želi ušutkati.

  • Autor: Mladen Prenc|
  • Photo: Pixsell |

– Pronašao sam Ahilovu petu glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića u slučaju LORA. On se sada želi riješiti svih svjedoka koji znaju za njegovu umiješanost i zapovjednu odgovornost u zločinima u Domovinskom ratu i zato me progoni već dugi niz godina – kazao nam je 50-godišnji Ivica Bačić iz Splita, umirovljeni časnik Hrvatske vojske i jedan od glavnih suradnika DORH-a u slučaju LORA, kojem je policija 15. rujna ove godine upala u stan s nalogom za premetačinu imovine zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari i uništavanja ili prikrivanja arhivske građe.

Prilikom pretresa oduzeta mu je gomila dokumentacije, osobno računalo, razni CD i DVD mediji, a do danas, više od dva mjeseca kasnije, Bačiću ništa nije vraćeno.

Glasnogovornica Županijskog državnog odvjetništva u Splitu, Rene Laura, potvrdila nam je kako se provode navedeni izvidi protiv Ivice Bačića, međutim, detaljnije informacije o slučaju nije nam otkrila pozivajući se na Zakona o državnom odvjetništvu prema kojem su spisi za vrijeme provođenja izvida i drugih radnji klasificirani kao tajni.

Kontroverzni nalog

Zanimljivo je kako u nalogu za premetačinu koji potpisuje sudac Slavko Lozina stoji da ‘iz zahtjeva ODO-a Split proizlazi da osumnjičeni Ivica Bačić na području RH prikuplja kompromitirajuće podatke i dokumentaciju o visokopozicioniranim državnim dužnosnicima i političarima, te da neovlašteno posjeduje veću dokumentaciju MORH-a i HV-a, s obzirom da je bio zaposlenik MORH-a na poslovima kripto zaštite i ranije djelatna vojna osoba JNA te djelatnik sigurnosnih službi’. Nejasne smjernice iz naloga mogle bi nas navesti da pomislimo kako su i državni i policijski službenici, a posebno oni iz USKOK-ovog odjela za korupciju također u kaznenom prijestupu svakog dana dok prikupljaju dokaze protiv državnika i političara. Slijedom dvosmislenosti upitali smo DORH da nam razjasni navode iz naloga, međutim, iako smo dobili odgovore na sva ostala pitanja, na ovo su se odlučili oglušiti.

Bačić, kojem također nitko nije razjasnio što je točno protuzakonito u prikupljanju dokumentacije koja upućuje na kakav zločin, tvrdi kako ga najnovije ‘akcije’ državnog odvjetništva uopće ne čude jer ga je glavni državni odvjetnik već ranije preko medija kompromitirao označivši ga srpskim špijunom i čovjekom Save Štrbca, a sada, nakon što mu je uništio obitelj i karijeru, pokušava ga ‘dokrajčiti’. Inače, Ivica Bačić u javnosti je poznat po presudi koja bi se mogla pokazati povijesnom u razrješenju odnosa između Hrvatske i Srbije i rasvjetljavanju uloge bivše JNA u agresiji na Hrvatsku

On je, naime, nakon osmogodišnjeg suđenja pravomoćnim rješenjem Prizivnog suda u Beogradu dobio pravo na odštetu za automobil koji mu je u listopadu 1991. godine u Kninu oduzela Jugoslavenska narodna armija. Dio pravnih stručnjaka smatra da je ovim otvoren put za brojne tužbe koje bi protiv Vojske Srbije mogli podnijeti građani Hrvatske i BiH.

‘Bajić je idejni začetnik Lore’

– Ne znam što su točno kod mene tražili kad sam svu dokumentaciju predao DORH-u tijekom zadnjih 15 godina. Oružje nemam stoga ga nisu mogli ni pronaći, a ne znam ni kakvu su arhivsku građu tražili koju ja tobože uništavam. Također mi nije jasno što u nalogu piše i da mi je neki predmet oduzet u veljači ove godine te da je djelatnik Ravnateljstva policije Tomislav Pavlić sastavio i službenu bilješku o mom slučaju. Ne znam o kakvom je slučaju riječ, a nikakvi predmeti mi nisu bili oduzeti. Ništa me doduše ne može iznenaditi kada je u pitanju Mladen Bajić. Posljednji put kada se obračunavao sa svjedocima njegovih zločina, poslao je Mariju Barišiću lažnog haškog istražitelja da ga isljeđuje – započeo je svoju priču splitski zviždač Bačić.

U odnosu na navod gospodina Bačića koji je “optužio … za razaranje njegove obitelji”, upućujemo Vas da se sa upitom obratite nadležnom Općinskom sudu u Splitu odnosno Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu. Naglašavamo, kako optužbe Vašeg sugovornika usmjerene prema Glavnom državnom odvjetniku Republike Hrvatske nisu točne i nisu utemeljene
Mladen Bajić

Poznanstvo i suradnja s Mladenom Bajićem započeli su još sredinom 90-tih dok je Bajić obašao dužnost zamjenika u Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu, a prema Bačićevim riječima taj odnos doživio je transformaciju u kojoj je on od čovjeka koji je afirmativno pomagao državi dospio u stupac označenih kao neprijatelj države.

– Počeo sam surađivati s Bajićem još ’96-’97. U samom početku činio mi se simpatičan i pravedan, jer je prije svega otvorio slučaj Lora, a od mene je tražio da mu ishodim raznu dokumentaciju vezanu za slučaj kao i kontakt s mojim prijateljem Marijom Barišićem, zapovjednikom vojne policije u Šibeniku. Bajić je tada bio zamjenik državnog odvjetnika u Splitu, a dokumentaciju smo mu nosili osobno ja i Barišić u njegov ured u vrijeme dok je bio zamjenik, kao i kasnije kada je postao prvi čovjek splitskog ŽDO-a. Ubrzo smo među dokumentacijom o događanjima vezanim za slučaj Lora pronašli dokaze koji jasno ukazuju na činjenicu da je aktualni glavni čovjek DORH-a idejni začetnik zločina u Lori i da je fabricirao taj slučaj koristeći krivotvorine i skrivajući dokaze. Njemu je prije svega trebao zvučni slučaj, pa je odlučio na nedužnim ljudima izgraditi karijeru. Izmislio je krunskog svjedoka Petra Novakovića, a u spis je uvršten i lažni iskaz tog čovjeka kojeg je navodno vodio s Barišićem. Još sam ga u vrijeme dok je bio u Splitu započeo ispitivati kakve veze ima s Lorom i zbog čega krije svoju odgovornost u tom slučaju. Ubrzo je okrenuo ploču jer mu se više nisu dopadala neugodna pitanja koje sam nastavio postavljati i nakon što je postao glavni državni odvjetnik.Bio je glavni izvor informacija u tekstovima koje je Ivica Marijačić objavio u tjednicima Fokus i Hrvatski list, a u kojim sam označen kao srpski špijun i suradnik Save Štrbca.To pouzdano znam jer je Marijačić, protiv kojeg sam dobio tužbu za klevetu, objavio dio mog i Bajićevog razgovora za koji smo znali samo tadašnji splitski županijski državni tužitelj Bajić i ja. U međuvremenu razorio mi je i obitelj, ostavio nas bez posla i ugleda, na nama koji smo prijavili zločine izgradio karijeru. Odgovorno tvrdim da je Mladen Bajić korumpirani ratni zločinac i ubojica moje obitelji – poručio je nakon višesatnog razgovora Bačić, koji je protiv Mladena Bajića i pukovnika Tvrtka Pašalića, pokušao podnijeti i kaznenu prijavu zbog krivotvorenja službenih dokumenata u slučaju Lora, međutim, rečeno mu je da je taj predmet otišao u zastaru.

Rak rana državnog odvjetnika

Šef DORH-a zbog slučaja Lora ima gorkih problema. Osim Bačića koji ga proziva već godinama, politolog Darko Petričić i novinar Domagoj Margetić prijavili su ga Haagu, Europskoj komisiji, OESS-u u Zagrebu i Sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Kao i Bačić, oni također tvrde da su po Bajićevom nalogu zatočenici hapšeni i saslušavani, te da postoje indicije da je Bajić bio u Lori kada su zatvorenici mučeni.

Ivica Bačić svoju kalvariju uspoređuje sa slučajem umirovljenog policajca Saliha Fazlića koji je uvjetno osuđen zbog krivotvorenja putovnica i drugih dokumenata te pomaganje u bijegu Anti Gotovini i Hrvoju Petraču. I on je, kaže, htio prijaviti kriminal, a na kraju je završio kao žrtveno janje Mladena Bajića za EU. Završnicu priče u kojoj je, po njegovom mišljenju, potpuno dojadio glavnom državnom odvjetniku pa mu je poslao svoje ljude u premetačinu stana, vidi istovjetnu s osvetom Tomislava Karamarka novinaru Željku Peratoviću, koji je također postavljao neugodna pitanja, pa mu je sadašnji tehnički ministar policije uništio karijeru i pokušao potpuno razoriti obitelj i život.

Govoreći o Lori i ulozi Mladena Bajića u tom slučaju, o čemu je već detaljno izvijestio i portal Dnevno, optužbe za neslavnu rolu koju je navodno odigrao, pršte sa svih strana. Međutim, haški tribunal jasno je dao do znanja da Bajića u tom predmetu može procesuirati samo – Mladen Bajić. Iz haškog ureda tužitelja Sergea Brammertza, krajem prošle godine stigao je odgovor u kojem stoji da oni ne mogu procesuirati taj slučaj.

Bajić: Bačićeve optužbe su netočne i neutemljene

O optužbama Ivice Bačića za ratno profiterstvo, korupciju i uništavanje obitelji upitali smo i glavnog državnog odvjetnika, koji nam je putem glasnogovornice DORH-a Martine Mihrodin, poručio kako su sve to neutemeljene laži.

– U odnosu na navod gospodina Bačića koji je ‘optužio za prikrivanje ratnih Zločina’, upućujemo Vas na ranija priopćenja kako Državnog odvjetništva Republike Hrvatske tako i nadležnih državnih odvjetništava u kojima su demantirane ranije optužbe gospodina Bačića, a posebice na priopćenje od 11. siječnja 2011. odnosno prvi navedeni link. Ujedno, u odnosu na navod gospodina Bačića koji je “optužio … za razaranje njegove obitelji”, upućujemo Vas da se sa upitom obratite nadležnom Općinskom sudu u Splitu odnosno Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu. Naglašavamo, kako optužbe Vašeg sugovornika usmjerene prema Glavnom državnom odvjetniku Republike Hrvatske nisu točne i nisu utemeljene – stoji u odgovoru Mladena Bajića u kojem su priložena i tri linka na demantije i priopćenja DORH-a.

U njima se pošiljatelji ‘novih dokumenata’ u slučaju Lora, o kojima govori Bačić, optužuju da su sastavili navedene dokumente kako bi time od sebe otklonili odgovornost za moguća kaznena djela za koja su oni mogli biti terećeni od strane istražitelja Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, te se negira bilo kakva kaznena odgovornost Mladena Bajića.

>>> http://www.dorh.hr/DrzavnoOdvjetnistvoRepublikeHrvatskeDopuna

>>> http://www.dorh.hr/spl266

U konačnici, Ivica Bačić naglašava kako se neće predati, te tvrdi da je sada sakupio još više snage za borbu s Bajićem.

– Kao djelatnik HV-a po službenoj dužnosti prijavio sam zločine koje sam vidio u ratu i osobe koje su iza tih zločina stajale. Umjesto da budem cijenjen i poštovan zbog toga, ja sam prozvan najgorim imenima i pridodane su mi najgore osobine. Sada me istražuju i kao nekakvog četničkog špijuna. To je van pameti! Meni su četnici ubili ujaka i spalili kuću, upropastili me u ratu, a sada sam ja označen kao njihov čovjek. Ali sve se to ne bi događalo da nisam prijavio Mladena Bajića za profiterstvo i zapovjednu odgovornost u slučaju Lora. On to pod svaku cijenu mora zataškati kako bi za manje od tjedan dana mogao ponovo presvući košulju i nastaviti graditi svoje carstvo sazdano na zločinima i krvi nedužnih ljudi – zaključio je na kraju Bačić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *