710.000 POTPISA U IME OBITELJI

Građanska inicijativa “U ime obitelji“ održala je danas u Zagrebu konferenciju za novinare na kojoj su sudjelovali: Željka Markić, dr. med., Lino Zonjić, dipl. ing. elektrotehnike, odvjetnik Krešimir Planinić i dr. sc. Zlatko Hasanbegović.

u ime

Prema nepotpunim podacima, više od 710 000 građana Republike Hrvatske izjasnilo se za potrebu raspisivanja referenduma kojim bi se u Ustav Republike Hrvatske unijela odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca. U tu brojku nisu uključeni podaci iz sedam županija za posljednja četiri dana izjašnjavanja građana, izvijestio je Lino Zonjić iz Građanske inicijative. Zonjić je zahvalio svim građanima koji su prepoznali važnost ovoga pitanja, kao i svim volonterima koji su omogućili građanima da se izjasne, unatoč napadima koje su doživljavali na terenu. Inicijativa nije protiv nikoga, već želi da se brak definira u Ustavu i da se građani mogu na demokratski način izjasniti o ovoj temi.

Odvjetnik Krešimir Planinić, govorio je o nedemokratskom djelovanju pojedinaca iz izvršne vlasti kojem smo imali priliku svjedočiti posljednjih dana. Uneseni su neki novi termini u Ustav i Zakon o referendumu, primjerice broj birača i registar birača.Kako je rekao, prvo nam je za to nadležni ministar prije mjesec dana tumačio kako se mrtvi više ne broje, no sada ispada da vrijedi neki drugi broj. Srećom, građani su to prepoznali i tako nam je došao novi val potpisa za ovu izravnu demokraciju, rekao je Planinić.

Drugi dio nedavnog nedemokratskog postupanja vlasti odnosi se na pravnu snagu referenduma i navodne dvojbe koje su izražene u vezi toga. Ustavnopravni stručnjaci, pa i oni koji ne podupiru ciljeve ove inicijative, nedvosmisleno poručuju: referendumska odluka je obvezatna. Oni koji se trude sugerirati drugačije usmjeravaju nas prema tomu da zaboravimo osnovna polazišta Ustava, a to je da ova vlast proizlazi iz naroda. Građani, osim što mogu odlučivati svojim predstavnicima u Saboru, mogu odlučivati i neposredno – referendumom. Suvišno je objašnjavati kako se u Saboru glasuje, kad imamo odluku građana. Zato smo jučer zamolili i predsjednika Republike Hrvatske Ivu Josipovića da se, sukladno svojim Ustavnim ovlastima, nedvosmisleno izjasni, poručuje Planinić.

Također, svjedočili smo pokušajima pritiska na Ustavni sud za koje smatramo da su neprimjereni, rekao je Planinić i upitao: “Zar je demokracija samo ona volja naroda koja odgovara onima na vlasti?” O daljnjem postupku uz vezi prikupljenih potpisa Planinić je rekao kako je Organizacijski odbor dužan potpise prikupiti i provjeriti, za što će biti potrebna dva do tri tjedna, i nakon toga predati konačni broj i potpisane knjige predsjedniku Hrvatskog sabora.

Željka Markić istaknula je da je ova inicijativa pokazala kako se u samo dva tjedna u Hrvatskoj može postići da se puno različitih ljudi ujedini oko pitanja koje im je važno. Građani različitih vjeroispovijesti i svjetonazora, nacionalnosti i zanimanja koji žive u svim dijelovima Hrvatske povezali su se oko pitanja da je brak zajednica žene i muškarca i da takva definicija stoji, kaže Željka Markić. Ujedno se nadamo da će političari na vlasti to prepoznati i omogućiti da se to čuje na referendumu.

U ime obitelji

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *